TRYB JASNY/CIEMNY

Owocowa owsianka z domowymi konfiturami i miętą marokańską

Pysznie, ślicznie i super smacznie! fot. D.Szymborska


Nie lubię owsianek, które nie są gęste. Dla mnie dobra owsianka, to taka, w której łyżka prawie „stoi” jak się ją włoży do miseczki.

Z racji diety zrezygnowałam z masła orzechowego (w komiksie w tym momencie pojawiły by się łzy na pierwszym planie i napis – chlip, chlip), więc trzeba sobie jakoś radzić. Świetnym rozwiązaniem, czyli takim, które jest smaczne jest dodawanie rozgniecionego banana albo utartego jabłka – owsianka mniej kaloryczna a gęsta!

Na obrazku wersja z tartym jabłkiem, do tego super słodkie truskawkowe konfitury, które sama wcześniej zrobiłam (przepis TUTAJ) i mięta marokańska z balkonu.

Owsianka super smaczna, taka do zjedzenia w piękny poranek, a że dzień zapowiada się długi to i poranek wczesny….

Składniki (1 porcja):


Przepysznie i tak "na lato" fot. D.Szymborska


·      Nalać mleka do miseczki, z której chcemy zjeść owsiankę, zostawić minimum 1 centymetr „od góry” i taką ilość mleka przelać do garnka,
·      ½ tartego jabłka (bez skórki),
·      4 łyżki płatków owsianych (wciąż jestem wierna tym z M&S),
·      3 truskawki z konfitury,
·      kilka listków mięty.

Przygotowanie:

Owsiankę gotować na małym ogniu, pamiętać o tym, żeby często mieszać bo inaczej się nam może przypalić. Na koniec gdy już ją przełożymy do miseczki dodać truskawki i miętę.

Komentarze

  1. pyszna owsianka, idealna na dobry początek dnia!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zgadzam się z poprzedniczka, że pyszna a przede wszystkim zdrowa. Gdzie kupujesz te płatki?

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa