Owocowa owsianka z domowymi konfiturami i miętą marokańską
Pysznie, ślicznie i super smacznie! fot. D.Szymborska |
Nie lubię owsianek, które nie są gęste. Dla mnie dobra owsianka, to
taka, w której łyżka prawie „stoi” jak się ją włoży do miseczki.
Z racji diety zrezygnowałam z masła orzechowego (w komiksie w tym
momencie pojawiły by się łzy na pierwszym planie i napis – chlip, chlip), więc
trzeba sobie jakoś radzić. Świetnym rozwiązaniem, czyli takim, które jest
smaczne jest dodawanie rozgniecionego banana albo utartego jabłka – owsianka mniej
kaloryczna a gęsta!
Na obrazku wersja z tartym jabłkiem, do tego super słodkie truskawkowe
konfitury, które sama wcześniej zrobiłam (przepis TUTAJ) i mięta marokańska z
balkonu.
Owsianka super smaczna, taka do zjedzenia w piękny poranek, a że dzień
zapowiada się długi to i poranek wczesny….
Składniki (1 porcja):
Przepysznie i tak "na lato" fot. D.Szymborska |
·
Nalać mleka do miseczki, z której
chcemy zjeść owsiankę, zostawić minimum 1 centymetr „od góry” i taką ilość
mleka przelać do garnka,
·
½ tartego jabłka (bez skórki),
·
4 łyżki płatków owsianych (wciąż
jestem wierna tym z M&S),
·
3 truskawki z konfitury,
·
kilka listków mięty.
Przygotowanie:
Owsiankę gotować na małym ogniu, pamiętać o tym, żeby często mieszać bo
inaczej się nam może przypalić. Na koniec gdy już ją przełożymy do miseczki
dodać truskawki i miętę.
pyszna owsianka, idealna na dobry początek dnia!
OdpowiedzUsuńZgadzam się z poprzedniczka, że pyszna a przede wszystkim zdrowa. Gdzie kupujesz te płatki?
OdpowiedzUsuń