6 sierpnia 2015

Jajka na szpinaku z orzeszkami ziemnymi – białkowe śniadanie

Pysznie, słonecznie, śniadaniowo fot. D.Szymborska


Dziś rano basen, tak na spokojnie, pływanie bardziej rekreacyjne niż treningowe – od wypoczynek przed nadchodzącymi zawodami.

Niezależnie od tego czy trening jest ciężki czy nie po pływaniu jestem ZAWSZE głodna! Dlatego szybkie śniadanie, takie, które ma dużo białka bo tak lubię najbardziej.

Szpinak (z wczoraj), 2 jajka, ½ papryczki pepperoni i do tego orzeszki ziemne – wybornie, naprawdę to smakowało.

Samo przygotowywanie z tych idealnych na zabiegany poranek. Chwila smażenia na patelni a potem do piekarnika. Czyli nie ma co sobie zaprzątać sobie głowy!

Składniki (1 duża porcja śniadaniowa):


Pysznie! fot. D.Szymborska

·      2 jajka od wybieganych kur,
·      szpinak (świeży w liściach 150g, usmażony na odrobinie masła z dużą ilością gałki muszkatołowej),
·      ½ papryczki pepperoni,
·      garść orzeszków ziemnych,
·      sól i pieprz,
·      odrobina masła do smażenia.

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Na maśle podgrzać lub dusić świeży szpinak, dodać papryczkę, wymieszać starannie. Wbić dwa jajka, posypać wszystko orzeszkami ziemnymi. Włożyć do piekarnika i piec do czasu aż jajka będą miały taką konsystencję jak lubimy najbardziej.


Takie danie można przygotować na żelaznej patelni, te teflonowe się do takiego pieczenia nie nadają!

2 komentarze:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa