Jajka na szpinaku z orzeszkami ziemnymi – białkowe śniadanie
Pysznie, słonecznie, śniadaniowo fot. D.Szymborska |
Dziś rano basen, tak na spokojnie, pływanie bardziej rekreacyjne niż
treningowe – od wypoczynek przed nadchodzącymi zawodami.
Niezależnie od tego czy trening jest ciężki czy nie po pływaniu jestem
ZAWSZE głodna! Dlatego szybkie śniadanie, takie, które ma dużo białka bo tak
lubię najbardziej.
Szpinak (z wczoraj), 2 jajka, ½ papryczki pepperoni i do tego orzeszki
ziemne – wybornie, naprawdę to smakowało.
Samo przygotowywanie z tych idealnych na zabiegany poranek. Chwila
smażenia na patelni a potem do piekarnika. Czyli nie ma co sobie zaprzątać
sobie głowy!
Składniki (1 duża porcja śniadaniowa):
Pysznie! fot. D.Szymborska |
·
2 jajka od wybieganych kur,
·
szpinak (świeży w liściach 150g,
usmażony na odrobinie masła z dużą ilością gałki muszkatołowej),
·
½ papryczki pepperoni,
·
garść orzeszków ziemnych,
·
sól i pieprz,
·
odrobina masła do smażenia.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Na maśle podgrzać lub dusić świeży
szpinak, dodać papryczkę, wymieszać starannie. Wbić dwa jajka, posypać wszystko
orzeszkami ziemnymi. Włożyć do piekarnika i piec do czasu aż jajka będą miały
taką konsystencję jak lubimy najbardziej.
Takie danie można przygotować na żelaznej patelni, te teflonowe się do
takiego pieczenia nie nadają!
Uwielbiam takie śniadania :)
OdpowiedzUsuńja też :)
Usuń