Wegańska caprese
Ślicznie i wegańsko, smak świetny! fot. D.Szymborska |
Lubię eksperymenty w kuchni. Oczywiście bywa tak, że pomysł nie ma
przełożenia na smak i wygląd. Tym razem na szczęście wszystko idealnie „zagrało”.
Od pomysłu przez realizacje do mojego ulubionego, ostatniego etapu – jedzenia!
Zwykłą caprese przygotowuje się w kilka chwil. Pamiętam, jak
przygotowywałam tekst do Runner’s World i jeden z włoskich szefów kuchni
upierał się, by tą przystawkę serwować bez obierania pomidora ze skórki. Cóż
może, to jest mnie włoska wersja, ale ja ZAWSZE pomidora obieram, tak mi to
bardziej smakuje i pasuje.
Wersja wegańska oznacza podmiankę mozzarelli na tofu. A co się z tym
wiąże potrzebujemy trochę więcej czasu bo ja tofu smażyłam na oleju, potem
studziłam na ręczniku kuchennym, tak by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Efekt – pyszna sałata, idealna na upały, a tą chwilę przy smażeniu tofu
można jakoś przeżyć.
Składniki (2 porcje):
Caprese inaczej z tofu i pomidorami i bazylią fot. D.Szymborska |
·
Tofu naturalne, pasteryzowane
(200g),
·
2 pomidory,
·
olej do smażenia,
·
bazylia,
·
oliwa i sok z cytryny do
skropienia już gotowej sałaty,
·
pieprz i só.
Przygotowanie:
Tofu pokroić w plastry, rozgrzać na teflonowej patelni olej, smażyć
tofu aż będzie zrumienione. Odłożyć na papierowy ręcznik, tak by pozbyć się
nadmiaru tłuszczu, mocno doprawić. Poczekać aż ostygnie. Pomidory umyć, i zanurzyć
we wrzątku, obrać ze skórki. Pokroić w plastry. Listki bazyli porwać palcami –
taka bazylia smakuje lepiej niż siekana. Ułożyć na talerzu – plaster tofu,
plaster pomidora. Skropić oliwą i sokiem z cytryny. Podawać z bazylią.
Komentarze
Prześlij komentarz