27 sierpnia 2015

Makaron z sosem bakłażanowo, pomidorowo, cebulowym – BEZGLUTENOWE

Wszystkie składniki są na obrazku, tylko bakłażan trochę się chowa i widać tylko ogonek fot. D.Szymborska


Śliczne składniki. Lubię sobie taką wystawę zrobić. Takie działanie ma wiele zalet. Po pierwsze gromadzę WSZYSTKO co mam użyć do danej potrawy, wtedy okazuje się np. że za mało oliwy, że cebula „wyszła” z lodówki itp. wtedy jest jeszcze czas na wyprawę do sklepików osiedlowych, lub po prostu trzeba zmienić koncepcję (gdy nie chce się wychodzić z domu). Po drugie, zgromadzenie produktów przyśpiesza gotowanie, potem wszystko trzeba odpowiednio pokroić, poucierać, podsmażyć i po trzecie, najprzyjemniejsza część gotowania czyli mieszanie wszystkich składników przychodzi dużo szybciej niż inny sposób gotowania.

Sos bakłażanowy inspirowany przepisem w Good Food Polska ale dość mocno zmodyfikowany i z dodatkiem mięsa. Filet z kurczaka nie jest podkolorowywany na zdjęciu, on ma taki kolor, a to dlatego, że jest z kurczaka, którego karmiona ziarnami kukurydzy. To pokazuje brutalną prawdę – jesteś tym co jesz!!!

Cały sos gotuje się około 45 minut, ja podałam z makaronem bezglutenowym z mąki ryżowej – było bardzo smacznie, ale myślę, że zwykły, pszenny makaron będzie jeszcze lepszy, bo można ewentualnie, gdy sos okaże się za gęsty dodać trochę wody z gotowania makaronu.

Idealny sos na wakacje, jednego dnia gotujemy duży garnek i jemy przez dwa kolejne! Do tego sporo węglowodanów, kalorii też więc warto uważać z wielkością porcji, które zjadamy, bo jedna spora to około 500kcal! Oczywiście jak obficie posypiemy parmezanem to kalorii przybędzie, a makaron ryżowy nie jest jakoś specjalnie niskokaloryczny, ot nie ma glutenu i tyle.

Składniki (na 5 porcji):



Pysznie, bezglutenowo i super węglowodanowo fot. D.Szymborska

·      1 duży bakłażan,
·      2 cebule (białe),
·      3 ząbki czosnku,
·      2 chilli (lub jedno jak nie lubimy zbyt ostrych dań)
·      puszka pomidorów cherry (ważne bo słodsze i inaczej się gotuję niż zwykłe),
·      oliwa,
·      400g filetu z kurczaka karmionego kukurydzą,
·      pieprz, sól,
·      dużo świeżego oregano (u mnie dwie odmiany, to co urosło na balkonie).

Przygotowanie:

Jedna z pięciu pysznych porcji fot. D.Szymborska


Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Bakłażan umyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Z chilli usunąć nasionka i pokroić w paseczki.


W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażan, gotować aż trochę zbrązowieje. Dorzucić cebulę, czosnek i chilli. Starannie wymieszać i gotować przez 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory i zioła. Gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wrzucić kurczaka, starannie zamieszać i gotować przez kolejne 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym, pszennym, innym…..parmezan to rzecz opcjonalna i bardzo kaloryczna!

4 komentarze:

  1. Ale Twoje zdjęcia zachęcają do wypróbowania tego przepisu...mmmm... :) to musiało być pyyyyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniam. Lubię bakłażan, ale to cukinia jest moim number 1 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobrze to pomyślę nad jakimś przepisem z cukinią :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa