Makaron z sosem bakłażanowo, pomidorowo, cebulowym – BEZGLUTENOWE
Wszystkie składniki są na obrazku, tylko bakłażan trochę się chowa i widać tylko ogonek fot. D.Szymborska |
Śliczne składniki. Lubię sobie taką wystawę zrobić. Takie działanie ma
wiele zalet. Po pierwsze gromadzę WSZYSTKO co mam użyć do danej potrawy, wtedy
okazuje się np. że za mało oliwy, że cebula „wyszła” z lodówki itp. wtedy jest
jeszcze czas na wyprawę do sklepików osiedlowych, lub po prostu trzeba zmienić
koncepcję (gdy nie chce się wychodzić z domu). Po drugie, zgromadzenie
produktów przyśpiesza gotowanie, potem wszystko trzeba odpowiednio pokroić,
poucierać, podsmażyć i po trzecie, najprzyjemniejsza część gotowania czyli
mieszanie wszystkich składników przychodzi dużo szybciej niż inny sposób
gotowania.
Sos bakłażanowy inspirowany przepisem w Good Food Polska ale dość mocno
zmodyfikowany i z dodatkiem mięsa. Filet z kurczaka nie jest podkolorowywany na
zdjęciu, on ma taki kolor, a to dlatego, że jest z kurczaka, którego karmiona
ziarnami kukurydzy. To pokazuje brutalną prawdę – jesteś tym co jesz!!!
Cały sos gotuje się około 45 minut, ja podałam z makaronem
bezglutenowym z mąki ryżowej – było bardzo smacznie, ale myślę, że zwykły,
pszenny makaron będzie jeszcze lepszy, bo można ewentualnie, gdy sos okaże się
za gęsty dodać trochę wody z gotowania makaronu.
Idealny sos na wakacje, jednego dnia gotujemy duży garnek i jemy przez
dwa kolejne! Do tego sporo węglowodanów, kalorii też więc warto uważać z
wielkością porcji, które zjadamy, bo jedna spora to około 500kcal! Oczywiście
jak obficie posypiemy parmezanem to kalorii przybędzie, a makaron ryżowy nie
jest jakoś specjalnie niskokaloryczny, ot nie ma glutenu i tyle.
Składniki (na 5 porcji):
Pysznie, bezglutenowo i super węglowodanowo fot. D.Szymborska |
·
1 duży bakłażan,
·
2 cebule (białe),
·
3 ząbki czosnku,
·
2 chilli (lub jedno jak nie lubimy
zbyt ostrych dań)
·
puszka pomidorów cherry (ważne bo
słodsze i inaczej się gotuję niż zwykłe),
·
oliwa,
·
400g filetu z kurczaka karmionego
kukurydzą,
·
pieprz, sól,
·
dużo świeżego oregano (u mnie dwie
odmiany, to co urosło na balkonie).
Przygotowanie:
Jedna z pięciu pysznych porcji fot. D.Szymborska |
Kurczaka pokroić w kostkę i usmażyć na oliwie, doprawić solą i
pieprzem. Przełożyć na papierowy ręcznik, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Bakłażan umyć, pokroić w dużą kostkę. Cebulę pokroić w piórka, czosnek
drobno posiekać. Z chilli usunąć nasionka i pokroić w paseczki.
W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić bakłażan, gotować aż trochę
zbrązowieje. Dorzucić cebulę, czosnek i chilli. Starannie wymieszać i gotować
przez 10 minut. Po tym czasie dodać pomidory i zioła. Gotować na małym ogniu
przez 20 minut. Wrzucić kurczaka, starannie zamieszać i gotować przez kolejne
10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym, pszennym, innym…..parmezan to
rzecz opcjonalna i bardzo kaloryczna!
Ale Twoje zdjęcia zachęcają do wypróbowania tego przepisu...mmmm... :) to musiało być pyyyyszne :)
OdpowiedzUsuńbyło :)
UsuńMniam. Lubię bakłażan, ale to cukinia jest moim number 1 :)
OdpowiedzUsuńdobrze to pomyślę nad jakimś przepisem z cukinią :)
Usuń