Brytyjskie śniadanie
Nie-wygląda-a-smakuje fot. D.Szymborska |
Pamiętacie A.L.F.’a? On wyznawał zasadę przygotowywania posiłków w
jednym garnku, nie dań jednogarnkowych ale kolacji albo obiadów. Przybysz z
kosmosu miał trochę racji, czasem można zastosować się do pomysłu ufoludka.
Brytyjskie śniadanie – smażone jajka, fasola i ziemniaki. Wszystko z
jednej patelni. Gorące, pachnące i pyszne. Niestety wygląda jak danie
jednopatelniowe i tego się nie da zmienić.
Za to energia jest, a tego dziś będę potrzebować!
Składniki (jedna patelnia, jedna osoba):
·
4 łyżki fasoli w sosie pomidorowym
(nie, nie namaczałam, nie gotowałam, otworzyłam puszkę),
·
2 jajka od wybieganych kur (nie,
nie goniłam tylko kupiłam w sklepie),
·
3 łyżki ziemniaków tłuczonych
(nie, nie zbierałam tylko wyciągnęłam resztkę z lodówki, bo zostały z innego
dania).
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 250 stopni. Na żelaznej patelni podgrzać fasolę –
pierwszą, potem dodać ziemniaki, na sam koniec wbić jajka, poczekać aż dół się
zetnie i wtedy włożyć do piekarnika.
Piec tak długo aż uzyskamy naszą ulubioną konsystencję żółtek.
Smacznego, brytyjskiego i energetycznego i bezglutenowego!
uwielbiam takie śniadania! jak mieszkałam w Anglii, to tęskniłam za świeżymi chrupiącymi bułeczkami, a teraz tęskni mi się za fasolą, jajkiem i bekonem ;-)
OdpowiedzUsuńoj tak to już jest.....u mnie wersja (prawie) dietetyczna bo bez bekonu....ale to dlatego, że go w lodówce nie było :)
Usuńwiesz ci? Na każdych wakacjach w hotelach jest na fasolka i nigdy jej nie zjadłam... Jakoś mnie nie przekonuj..
OdpowiedzUsuńmoże na następnych wakacjach się przełamiesz? moim zdaniem warto :)
Usuń