10 sierpnia 2015

Kurczak Tikka Masala – pyszne hinduskie jedzenie

Na upały - kurczak Tikka Masala fot. D.Szymborska


Dalej gorąco, to dania z części świata w których jest na co dzień ciepło stają się tym bardziej odpowiednie. Mocne, aromaty, intensywne przyprawy i świetne pasują to tak gorącego dnia.

Nie pierwszy raz jemy w upał takie danie, jest stosunkowo proste w przygotowaniu i chyba jedno z nielicznych do których używam półproduktów, do patelni trafia zawartość słoika – pysznej pasty Tikka Masala. Może kiedyś zacznę sama ją przygotowywać, na razie korzystam z gotowca. Z resztą Jamie Oliwier, który jest autorem tego przepisu też poleca użycie tej pasty.

Zaletą tego dania jest to, że można sobie przygotować większą porcję a potem, na drugi dzień odgrzać, smakuje wyśmienicie, trochę jak bigos, zyskuje wraz z czasem.



Składniki (dla 6osób):


Nic, że sos ze słoika ale za to jakie dodatki! Pyszne, hinduskie danie fot. D.Szymborska



·      700g mięsa z kurczaka, najlepiej z udek lub podudzi, ciemne mięso smakuje lepiej w tym daniu,
·      2 średnie cebule (białe),
·      kawałek imbiru wielkości kciuka,
·      kolendra tajska z korzeniami, lub z braku tajskiej taka zwykła z doniczki,
·      łyżka masła,
·      olej do smażenia,
·      słoik Tikka Masala,
·      jedno chili (bez pestek),
·      puszka pomidorów,
·      puszka mleka kokosowego, tutaj wybieram takie, które ma około 60 procent mleka kokosowego, jest lżejsze i lepiej smakuje
·      kubeczek jogurtu naturalnego
·      jedna limonka,
·      garść wiórków migdałowych (uprażonych na patelni teflonowej),
·      sól i pieprz.

Przygotowanie:

Mięso kurczaka oddzielić od kości i skóry. Pokroić w kawałki. Cebule i imbir posiekać. Usmażyć cebulę i imbir na maśle, dodać sos Tikka Masala i mięso z kurczaka. Wymieszać starannie, gdy sos będzie bulgotał dodać pomidory w puszcze i mleko kokosowe. Dolewamy wody, najlepiej jest wlać tyle wody ile mieści się w puszcze po pomidorach – dzięki temu mam 3 składniki – wodę, pomidory i mleko kokosowe w takiej samej ilości.

Gdy przygotowujemy sos, w tym samym czasie na patelni teflonowej można uprażyć migdały, a dokładniej płatki migdałowe. Listki kolendry posiekać.


Nałożyć sos do talerzy, dodać jogurt naturalny, posypać kolendrą i migdałami. Warto dodać ćwiartkę limonki do skropienia sosu. Super komponuje się z ryżem gotowanym w mleku kokosowym.

4 komentarze:

  1. W te upały jakoś mnie odrzuciło od mięsa. Ale takiego kurczaka to pewnie bym wsunęła:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę, że takie egzotyczny smak przypadnie Ci do gustu :) i można dodać mniej mięsa :)

      Usuń
  2. Niestety u mnie są takie upały, że nie chciało mi się gotować, więc dzisiaj zjadłąm coś niezdrowego :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. raz na pewien czas, to przecież normalne! Aż nie chce mi się wierzyć, że wszyscy są tacy doskonali :) mam nadzieję, że dziś coś dobrego i zdrowego będzie na talerzu :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa