Kurczak Tikka Masala – pyszne hinduskie jedzenie
Na upały - kurczak Tikka Masala fot. D.Szymborska |
Dalej gorąco, to dania z
części świata w których jest na co dzień ciepło stają się tym bardziej
odpowiednie. Mocne, aromaty, intensywne przyprawy i świetne pasują to tak
gorącego dnia.
Nie pierwszy raz jemy w
upał takie danie, jest stosunkowo proste w przygotowaniu i chyba jedno z
nielicznych do których używam półproduktów, do patelni trafia zawartość słoika
– pysznej pasty Tikka Masala. Może kiedyś zacznę sama ją przygotowywać, na
razie korzystam z gotowca. Z resztą Jamie Oliwier, który jest autorem tego
przepisu też poleca użycie tej pasty.
Zaletą tego dania jest to,
że można sobie przygotować większą porcję a potem, na drugi dzień odgrzać,
smakuje wyśmienicie, trochę jak bigos, zyskuje wraz z czasem.
Składniki (dla 6osób):
Nic, że sos ze słoika ale za to jakie dodatki! Pyszne, hinduskie danie fot. D.Szymborska |
·
700g
mięsa z kurczaka, najlepiej z udek lub podudzi, ciemne mięso smakuje lepiej w
tym daniu,
·
2
średnie cebule (białe),
·
kawałek
imbiru wielkości kciuka,
·
kolendra
tajska z korzeniami, lub z braku tajskiej taka zwykła z doniczki,
·
łyżka
masła,
·
olej
do smażenia,
·
słoik
Tikka Masala,
·
jedno
chili (bez pestek),
·
puszka
pomidorów,
·
puszka
mleka kokosowego, tutaj wybieram takie, które ma około 60 procent mleka
kokosowego, jest lżejsze i lepiej smakuje
·
kubeczek
jogurtu naturalnego
·
jedna
limonka,
·
garść
wiórków migdałowych (uprażonych na patelni teflonowej),
·
sól
i pieprz.
Przygotowanie:
Mięso kurczaka oddzielić od
kości i skóry. Pokroić w kawałki. Cebule i imbir posiekać. Usmażyć cebulę i
imbir na maśle, dodać sos Tikka Masala i mięso z kurczaka. Wymieszać starannie,
gdy sos będzie bulgotał dodać pomidory w puszcze i mleko kokosowe. Dolewamy
wody, najlepiej jest wlać tyle wody ile mieści się w puszcze po pomidorach –
dzięki temu mam 3 składniki – wodę, pomidory i mleko kokosowe w takiej samej
ilości.
Gdy przygotowujemy sos, w
tym samym czasie na patelni teflonowej można uprażyć migdały, a dokładniej
płatki migdałowe. Listki kolendry posiekać.
Nałożyć sos do talerzy,
dodać jogurt naturalny, posypać kolendrą i migdałami. Warto dodać ćwiartkę
limonki do skropienia sosu. Super komponuje się z ryżem gotowanym w mleku
kokosowym.
W te upały jakoś mnie odrzuciło od mięsa. Ale takiego kurczaka to pewnie bym wsunęła:-)
OdpowiedzUsuńmyślę, że takie egzotyczny smak przypadnie Ci do gustu :) i można dodać mniej mięsa :)
UsuńNiestety u mnie są takie upały, że nie chciało mi się gotować, więc dzisiaj zjadłąm coś niezdrowego :/
OdpowiedzUsuńraz na pewien czas, to przecież normalne! Aż nie chce mi się wierzyć, że wszyscy są tacy doskonali :) mam nadzieję, że dziś coś dobrego i zdrowego będzie na talerzu :)
Usuń