28 sierpnia 2015

Bakłażan pieczony z mięsem mielonym – proste danie

Pysznie, prosto i całkiem elegancko fot. D.Szymborska


Najpierw, to co często w przepisach jest napisane małymi literkami albo przemilczane – przepis jest szybki pod warunkiem, że mamy gotowy farsz, jeżeli jest inaczej i zaczynamy gotowanie „od zera” to musimy sobie zarezerwować 3 godziny. Serio, tyle potrzeba by sos mięsny był naprawdę dobry plus 35minut na pieczenie bakłażanów.

Cała filozofia faszerowania bakłażanów ogranicza się do tego, żeby do wydrążonej połówki włożyć coś smacznego i zapiec nie przypalając. Ot tyle, więc danie proste.

Ja użyłam sosu z bardzo dużą ilością warzyw (pomidory, seler naciowy, cebule, czosnek), mięsa mielonego (wołowego), i mozzarelli. Efekt – pyszne faszerowane bakłażany!

I tutaj czas na dobrą wiadomość, do faszerowania bakłażanów świetnie się nadaje sos bolognese, albo sos tuńczykowy z pomidorami. Czyli to danie można przygotować na drugi dzień, i wtedy spędzić w kuchni 40 minut – faszerowanie – 5 minut (z umyciem wszystkiego „po”) i 35 pieczenie.


Składniki:


·      Sos mięsny,
·      Mozzarella (najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami),
·      Bakłażan,
·      Papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne – w obydwu wypadkach wysmarowane oliwą, tak by bakłażan nie przywarł i dało się go ładnie nałożyć na talerz.

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, bakłażany umyć i przekroić na pół. W zależności od tego ile mamy sosu albo miąższ dołożyć do sosu albo wyrzucić. Nafaszerować, posypać startem serem i piec aż skórka zbrązowieje, czyli około 35 minut, choć gdy bakłażan jest większy to dłużej. Przed podaniem można posypać posiekaną natką z pietruszki.

2 komentarze:

  1. O tak! Uwielbiam pieczonego bakłażana, gdzie swojego kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może też upieczesz? bakłażan ze sklepu bo akurat bazarek nie był mi po drodze....

      Usuń