Bakłażan pieczony z mięsem mielonym – proste danie
Pysznie, prosto i całkiem elegancko fot. D.Szymborska |
Najpierw, to co często w przepisach jest napisane małymi literkami albo
przemilczane – przepis jest szybki pod warunkiem, że mamy gotowy farsz, jeżeli
jest inaczej i zaczynamy gotowanie „od zera” to musimy sobie zarezerwować 3
godziny. Serio, tyle potrzeba by sos mięsny był naprawdę dobry plus 35minut na
pieczenie bakłażanów.
Cała filozofia faszerowania bakłażanów ogranicza się do tego, żeby do
wydrążonej połówki włożyć coś smacznego i zapiec nie przypalając. Ot tyle, więc
danie proste.
Ja użyłam sosu z bardzo dużą ilością warzyw (pomidory, seler naciowy,
cebule, czosnek), mięsa mielonego (wołowego), i mozzarelli. Efekt – pyszne faszerowane
bakłażany!
I tutaj czas na dobrą wiadomość, do faszerowania bakłażanów świetnie
się nadaje sos bolognese, albo sos tuńczykowy z pomidorami. Czyli to danie
można przygotować na drugi dzień, i wtedy spędzić w kuchni 40 minut –
faszerowanie – 5 minut (z umyciem wszystkiego „po”) i 35 pieczenie.
Składniki:
·
Sos mięsny,
·
Mozzarella (najlepiej zetrzeć na
tarce z dużymi oczkami),
·
Bakłażan,
·
Papier do pieczenia lub naczynie
żaroodporne – w obydwu wypadkach wysmarowane oliwą, tak by bakłażan nie
przywarł i dało się go ładnie nałożyć na talerz.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, bakłażany umyć i przekroić na pół. W
zależności od tego ile mamy sosu albo miąższ dołożyć do sosu albo wyrzucić.
Nafaszerować, posypać startem serem i piec aż skórka zbrązowieje, czyli około
35 minut, choć gdy bakłażan jest większy to dłużej. Przed podaniem można
posypać posiekaną natką z pietruszki.
O tak! Uwielbiam pieczonego bakłażana, gdzie swojego kupiłaś?
OdpowiedzUsuńto może też upieczesz? bakłażan ze sklepu bo akurat bazarek nie był mi po drodze....
Usuń