Indyk w śmietance z pieczarkami i makaronem ryżowym – danie bezglutenowe
Niby klasyczne danie ale dzięki podmiance na makaron ryżowy, smakuje oryginalnie i pasuje do upalnych dni fot. D.Szymborska |
Własne dania nie mają zbyt krótkich nazw, ot takie opisowe, żeby było
wszystko wiadomo. Za to smakuję wyśmienicie.
W sobotę zawody, niby dystans krótki ale potrzebuję energii a nie
dodatkowych kilogramów, dlatego trzymam się mocno bezglutenowych pomysłów.
Lubię drób, kurczak często jest w talerzu, indyk rzadziej ale też bywa.
Tutaj przepis na szybkie danie obiadowe albo gorącą kolację. Można podgrzewać
ale nie należy zamrażać.
Kaloryczność w dużym stopniu zależy od ilości tłuszczu w śmietanie, na
szczęście nie trzeba jej zbyt dużo, a zaletą jest to, że do makaronu ryżowego
nie pasuje parmezan, więc nie kusi by na tarce dotrzeć sera, który jest bardzo
kaloryczny!
Przygotowanie zajmuje około 30 minut. Pewnie by było szybciej gdyby
pieczarki tylko myć a nie obierać, ale ja trzymam się tego, że umycie nie
wystarczy.
Składniki (2 duże porcje):
Tym razem na zdjęciu wszystkie składniki - można popatrzeć, zapamiętać i popędzić na zakupy fot. D.Szymborska |
·
250g pieczarek,
·
300g filetu z piersi indyka,
·
pęczek koperku (duży),
·
sól, pieprz,
·
150g makaronu ryżowego,
·
łyżeczka masła i oliwa do
smażenia,
·
150ml śmietany (płynna, u mnie 30%).
Przygotowanie:
Duża micha - czyli jednodaniowy obiad/kolacja fot. D.Szymborska |
Mięso pokroić w paski, usmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem.
Pieczarki obrać, pokroić w duże kawałki. Makaron ryżowy ugotować według
instrukcji na opakowaniu (ja zawsze solę wodę), odcedzić i zahartować zimną
wodą. Na odrobinie masła usmażyć pieczarki, dbać o to by się smażyły a nie
dusiły – duża patelnia w tym pomaga. Dodać śmietanę i siekany koperek i mięso z
indyka. Gdy sos się gotuje wrzucić na moment makaron ryżowy i starannie
zamieszać. Od razu podawać.
Smacznego, energetycznego i
bezglutenowego wszystkim życzę!
Przyjmuję do realizacji w weekend:)
OdpowiedzUsuńsuper :) to ja czekam na zdjęcie :) bo ciekawa jestem jak u Ciebie będzie to danie wyglądać :) pozdrawiam i smacznego oczywiście :)
UsuńZdjęć nie obiecuję ale wrażenia przekażę:)
Usuńto czekam na wrażenia, nie każdy pstryka fotki swoim talerzom :)
UsuńDanie przetestowane. Bardzo smaczne i pożywne no i można je szybko przygotować:) U mnie zajęło to niecałe 30 minut.
Usuńbardzo fajny pomysł na obiad/kolację :-) jak kupię pieczarki to wyczaruję takie cudo :-)
OdpowiedzUsuńmiłego czarowania, dużo (na szczęście) czarów nie trzeba :)
UsuńRzadko jem indyka :)
OdpowiedzUsuń:) to może ten przepis Cię przekonał? :)
Usuń