6 sierpnia 2015

Burger po meksykańsku z indyka z guacamole i nachos

Rewelacyjny smak, wilgotny kotlet, świetne sosy i do tego  meksykański smak! fot. D.Szymborska

Kolejna książka kucharska do kolekcji, tym razem 100 (słownie STO) przepisów na burgery. The Burger An Action – Packed Tasty Adventure. Przepisy Tary Duggan są naprawdę ciekawe. Tak naprawdę kupiłam książkę z przepisami na kotlety mielone z najróżniejszych mięs i warzyw. Tak, tak bo tutaj wersja dietetyczna burgera to taka gdzie zamiast buły serwuje się sałatę – ot takie proste.

Moda na burgery trwa, przybywa burgerowni, jednak poziom jedzenia w nich serwowany mnie nie zachwyca. Z reguły kotlety są tłuste, bułki gumiaste a dodatki niskiej jakości.

Pozostaje zatem przygotowywanie burgerów w domu. Na pierwszy ogień, a bardziej grill poszedł burger meksykański z guacamole i nachos. Spodobał mi się pomysł przygotowania burgera z mięsa indyka z wieloma dodatkami.

Książka zawiera przejrzyste przepisy i zdjęcia – lubię wiedzieć jak powinno albo jak będzie moje danie wyglądać.

Przygotowanie łatwe, tylko trzeba doliczyć czas na trzymanie kotletów w lodówce i zamrażalniku. Warto uzbroić się w cierpliwość bo dzięki temu smak jest świetny a kotlety się nie rozpadają.

Składniki (3 burgery):


Lubię jak jest kolorowo na stole....i smacznie też! fot. D.Szymborska


·      3 bułki, mogą być dowolne, wiadomo, że najlepiej takie pieczone w domu,
·      300g mięsa mielonego z piersi indyka,
·      2 ząbki posiekanego czosnku,
·      200g fasoli czerwonej z puszki (odcedzonej i przelanej wodą),
·      2 łyżki papryczek jalapeno ze słoika (były krojone w plasterki),
·      2 łyżki pomidorów z puszki (lub domowych ze słoika),
·      ½ pęczka kolendry (albo ½ listków kolendry z jednej doniczki),
·      1 łyżka oleju rzepakowego,
·      garść liści szpinaku (umyta i posiekana),
·      guacamole (awokado, sok z limonki, szalotka, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz),
·      nachos,
·      domowy ketchup (przepis TUTAJ).

Przygotowanie:


Burgery z indyka z meksykańskimi dodatkami fot. D.Szymborska

Starannie ugnieść fasolę, dodać mięso mielone, wymieszać z: posiekanym czosnekiem, jalapeno, pomidorami, kolendrą, doprawić solą i pieprzem, starannie ugnieść.  Uformować 3 kotlety i włożyć do mięsną masę do lodówki na 1 godzinę. Przed smażeniem przełożyć na 10 minut do zamrażalnika.

W tym czasie zrobić guacamole – przepis TUTAJ.

Rozgrzać patelnię grillową, kotlety posmarować olejem z dwóch stron. Smażyć po 6 minut na każdą stronę.


Rozgrzać piekarniki, bułki przekroić na pół i przypiec. Dół bułki wysmarować ketchupem, ułożyć liście szpinaku, na to kotlet a na wierzch guacamole i ketchup. Podawać z nachos.

3 komentarze:

  1. Patrząc na Twoje posiłki zaczynam Cię coraz bardziej nienawidzić... Te danie ma to co uwielbiam ...

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa