Burger po meksykańsku z indyka z guacamole i nachos
Rewelacyjny smak, wilgotny kotlet, świetne sosy i do tego meksykański smak! fot. D.Szymborska |
Kolejna książka kucharska do kolekcji, tym razem 100 (słownie STO)
przepisów na burgery. The Burger An Action – Packed Tasty Adventure. Przepisy
Tary Duggan są naprawdę ciekawe. Tak naprawdę kupiłam książkę z przepisami na
kotlety mielone z najróżniejszych mięs i warzyw. Tak, tak bo tutaj wersja
dietetyczna burgera to taka gdzie zamiast buły serwuje się sałatę – ot takie
proste.
Moda na burgery trwa, przybywa burgerowni, jednak poziom jedzenia w
nich serwowany mnie nie zachwyca. Z reguły kotlety są tłuste, bułki gumiaste a
dodatki niskiej jakości.
Pozostaje zatem przygotowywanie burgerów w domu. Na pierwszy ogień, a
bardziej grill poszedł burger meksykański z guacamole i nachos. Spodobał mi się
pomysł przygotowania burgera z mięsa indyka z wieloma dodatkami.
Książka zawiera przejrzyste przepisy i zdjęcia – lubię wiedzieć jak
powinno albo jak będzie moje danie wyglądać.
Przygotowanie łatwe, tylko trzeba doliczyć czas na trzymanie kotletów w
lodówce i zamrażalniku. Warto uzbroić się w cierpliwość bo dzięki temu smak
jest świetny a kotlety się nie rozpadają.
Składniki (3 burgery):
Lubię jak jest kolorowo na stole....i smacznie też! fot. D.Szymborska |
·
3 bułki, mogą być dowolne,
wiadomo, że najlepiej takie pieczone w domu,
·
300g mięsa mielonego z piersi
indyka,
·
2 ząbki posiekanego czosnku,
·
200g fasoli czerwonej z puszki
(odcedzonej i przelanej wodą),
·
2 łyżki papryczek jalapeno ze
słoika (były krojone w plasterki),
·
2 łyżki pomidorów z puszki (lub
domowych ze słoika),
·
½ pęczka kolendry (albo ½ listków
kolendry z jednej doniczki),
·
1 łyżka oleju rzepakowego,
·
garść liści szpinaku (umyta i
posiekana),
·
guacamole (awokado, sok z limonki,
szalotka, pomidorki koktajlowe, sól i pieprz),
·
nachos,
·
domowy ketchup (przepis TUTAJ).
Przygotowanie:
Burgery z indyka z meksykańskimi dodatkami fot. D.Szymborska |
Starannie ugnieść fasolę, dodać mięso mielone, wymieszać z: posiekanym
czosnekiem, jalapeno, pomidorami, kolendrą, doprawić solą i pieprzem, starannie
ugnieść. Uformować 3 kotlety i włożyć do
mięsną masę do lodówki na 1 godzinę. Przed smażeniem przełożyć na 10 minut do
zamrażalnika.
W tym czasie zrobić guacamole – przepis TUTAJ.
Rozgrzać patelnię grillową, kotlety posmarować olejem z dwóch stron.
Smażyć po 6 minut na każdą stronę.
Rozgrzać piekarniki, bułki przekroić na pół i przypiec. Dół bułki
wysmarować ketchupem, ułożyć liście szpinaku, na to kotlet a na wierzch
guacamole i ketchup. Podawać z nachos.
Patrząc na Twoje posiłki zaczynam Cię coraz bardziej nienawidzić... Te danie ma to co uwielbiam ...
OdpowiedzUsuńnic tylko zacząć gotować :)
UsuńRewelacja uwielbiam burgery!
OdpowiedzUsuń