Zielony makaron z szarpanym kurczakiem, śmietanką i fasolką
Na razie szarpany kurczak, przyjdzie jeszcze czas na szarpaną (i bardzo modną ostatnio) wieprzowinę fot. D.Szymborska |
Pomysł na przepis zaczerpnięty z Good Food Polska. Numer wakacyjny (spóźniony
prawie o miesiąc, jeżeli chodzi o dostępność magazynu) jest pełen fajnych
przepisów. Niestety niektóre z nich są bardzo ogólne, adresowane do tych osób,
które już w kuchni dobrze sobie radzą, a ja wolę przepisy dokładne, opisujące
wszystko co trzeba zrobić.
Makaron smakował świetnie, oczywiście użyliśmy domowego pesto, jedynie
fasolka była mrożona, ale to dlatego, że ostatnio kupiłam dużą paczkę a
chciałabym rozmrozić zamrażalnik, a wcześniej trzeba go opróżnić!
Składniki (4 porcje):
Dobry makaron, delikatny w smaku i bardzo zielony! fot. D.Szymborska |
·
Grillowany a potem pieczony w
piekarniku filet z piersi kurczaka,
·
Domowe pesto (5 łyżek),
·
250g zielonej fasolki (cienka,
mrożona),
·
5 cebulek dymek (u nas to bardziej
przypominało przerośnięty szczypiorek, a kroimy zarówno białą jak i lekko
zieloną część),
·
100ml śmietanki (30% w kartoniku),
·
parmezan świeżo tarty,
·
makaron penne,
·
sól, pieprz i oliwa.
Przygotowanie:
Zrobić pesto – przepis TUTAJ. Rozgrzać patelnię grillową, spryskać ją oliwą,
podsmażyć filet z piersi kurczaka, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec
kurczaka w naczyniu żaroodpornym do czasu gdy temperatura mięsa nie osiągnie 79
stopni. Wyciągnąć upieczone mięso i poszarpać widelcem. Makaron ugotować
zgodnie z przepisem na jego opakowaniu, na ostatnie 6 minut gotowania wrzucić
fasolkę. Odlać szklankę wody z gotowania makaronu, makaron z fasolką odcedzić.
Na patelni na oliwie zeszklić dymkę, dodać pesto, śmietankę, podgrzać to
wszystko. Po chwili wymieszać z makaronem i fasolką, jeżeli sos jest zbyt gęsty
to dolać wody z gotowania makaronu. Podawać ze świeżo tartym parmezanem
(opcjonalnie, gdy dba się o swoją wagę to parmezanu powinna być odrobina, tylko
jak to się mówi „do smaku”).
Pyszne! Wygląda jak z dobrej restauracji ;) Pesto i kurczak to jedno z najlepszych połączeń ever.
OdpowiedzUsuńmasz rację to świetne połączenie :) dzięki, cieszę się, że się podoba sposób podania :)
UsuńWygląda smacznie :-)
OdpowiedzUsuńna szczęście nie tylko wygląda ale i tak smakuje :)
Usuń