12 sierpnia 2015

Zielony makaron z szarpanym kurczakiem, śmietanką i fasolką

Na razie szarpany kurczak, przyjdzie jeszcze czas na szarpaną (i bardzo modną ostatnio) wieprzowinę fot. D.Szymborska


Pomysł na przepis zaczerpnięty z Good Food Polska. Numer wakacyjny (spóźniony prawie o miesiąc, jeżeli chodzi o dostępność magazynu) jest pełen fajnych przepisów. Niestety niektóre z nich są bardzo ogólne, adresowane do tych osób, które już w kuchni dobrze sobie radzą, a ja wolę przepisy dokładne, opisujące wszystko co trzeba zrobić.

Makaron smakował świetnie, oczywiście użyliśmy domowego pesto, jedynie fasolka była mrożona, ale to dlatego, że ostatnio kupiłam dużą paczkę a chciałabym rozmrozić zamrażalnik, a wcześniej trzeba go opróżnić!

Składniki (4 porcje):


Dobry makaron, delikatny w smaku i bardzo zielony! fot. D.Szymborska


·      Grillowany a potem pieczony w piekarniku filet z piersi kurczaka,
·      Domowe pesto (5 łyżek),
·      250g zielonej fasolki (cienka, mrożona),
·      5 cebulek dymek (u nas to bardziej przypominało przerośnięty szczypiorek, a kroimy zarówno białą jak i lekko zieloną część),
·      100ml śmietanki (30% w kartoniku),
·      parmezan świeżo tarty,
·      makaron penne,
·      sól, pieprz i oliwa.

Przygotowanie:


Zrobić pesto – przepis TUTAJ. Rozgrzać  patelnię grillową, spryskać ją oliwą, podsmażyć filet z piersi kurczaka, rozgrzać piekarnik do 220 stopni. Piec kurczaka w naczyniu żaroodpornym do czasu gdy temperatura mięsa nie osiągnie 79 stopni. Wyciągnąć upieczone mięso i poszarpać widelcem. Makaron ugotować zgodnie z przepisem na jego opakowaniu, na ostatnie 6 minut gotowania wrzucić fasolkę. Odlać szklankę wody z gotowania makaronu, makaron z fasolką odcedzić. Na patelni na oliwie zeszklić dymkę, dodać pesto, śmietankę, podgrzać to wszystko. Po chwili wymieszać z makaronem i fasolką, jeżeli sos jest zbyt gęsty to dolać wody z gotowania makaronu. Podawać ze świeżo tartym parmezanem (opcjonalnie, gdy dba się o swoją wagę to parmezanu powinna być odrobina, tylko jak to się mówi „do smaku”).

4 komentarze:

  1. Pyszne! Wygląda jak z dobrej restauracji ;) Pesto i kurczak to jedno z najlepszych połączeń ever.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. masz rację to świetne połączenie :) dzięki, cieszę się, że się podoba sposób podania :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. na szczęście nie tylko wygląda ale i tak smakuje :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa