11 sierpnia 2015

Przetwory – obalam MITY, czyli róbcie swoje SŁOIKI!

Ślicznie, kolorowo, nic tylko się cieszyć ze swoich przetworów! fot. D.Szymborska



To teraz może sobie kompot do słoika zrobię? Mam już porządek w przetworach, w skrzyneczce stoi wiele słoików. Jak dotąd zrobiłam: pomidory (do domowej pizzy, paeali, makaronów), dżemy do owsianek i jaglanki: jagodowy, z czarnej porzeczki, z czerwonej porzeczki, z agrestu, z rabarbaru, z jabłek, z gruszek. Niezła kolekcja! Pewno nie wszystko dotrwa do zimy, ale i tak świetnie smakuje. A w lodówce jeszcze stoi domowy ketchup.

Wcześniej robienie przetworów kojarzyło mi się z doskonałą panią domu albo starszą wiekiem działkowiczką, a teraz…teraz coraz więcej moich koleżanek szaleje ze słoikami.

Super moda! Jadalne prezenty to jedno, wspomnienie lata to drugie, a dla mnie jeszcze wyciszenie. Nie produkuję przetworów jak szalona tylko spokojnie, jak mam czas albo akurat perspektywę ważnych zawodów to sobie przygotuję kilka słoiczków. Dużo rozdaję, jeszcze więcej zjadam.

Nie wierzcie w te MITY o przetworach:


Człowiek sobie tak poustawia swoje słoiki i się cieszy! fot. D.Szymborska


·      Robienie przetworów jest bardzo skomplikowane – wręcz przeciwnie – jest proste!!!! Nie wymaga jakiś specjalnych sprzętów, wystarczą dwa garnki – jeden do gotowania dżemu albo konfitur a drugi do wysterylizowania słoików,

·      Domowe przetwory szybko się psują – nie prawda, jeżeli dobrze wysterylizujemy słoiki, zadbamy o to by brzeg słoika był czysty przed zamknięciem wieczka, wreszcie (w przypadku dżemów) dodamy wystarczającą ilość albo cukru albo soku z owoców tak by zaszły wszystkie potrzebne chemiczne procesy to przetwory się nie zepsują,

·      Robienie dżemów i sosów jest super tanie – nie jest! Przygotowując dżem zorientujemy się, ile owoców jest potrzebnych, do tego dochodzą koszty słoików i nakrętek, bo to jakoś tak się dzieje, że im więcej przetworów robimy tym bardziej zależy nam nie tylko na smaku ale też na wyglądzie słoiczka, kolorze przykrywki…

·      Domowe przetwory = nudne smaki – dokładnie odwrotnie, to właśnie w domu możemy tworzyć niepowtarzalne połączenia, tylko nasze kombinacje.



Jeszcze jest czas żeby zacząć, tylko uważajcie to wciąga!!!!! Miłej, słoikowej zabawy!!!!

2 komentarze:

  1. U mnie już się robią ogórki kiszone ::) jeszcze dojdą pomidorki, kapusta i leczo! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) dużo osób teraz pakuje do słoików kapustę i buraki - tego jeszcze nie próbowałam :) trzeba będzie to zmienić :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa