Przetwory – obalam MITY, czyli róbcie swoje SŁOIKI!
Ślicznie, kolorowo, nic tylko się cieszyć ze swoich przetworów! fot. D.Szymborska |
To teraz może sobie kompot do słoika zrobię? Mam już porządek w
przetworach, w skrzyneczce stoi wiele słoików. Jak dotąd zrobiłam: pomidory (do
domowej pizzy, paeali, makaronów), dżemy do owsianek i jaglanki: jagodowy, z
czarnej porzeczki, z czerwonej porzeczki, z agrestu, z rabarbaru, z jabłek, z
gruszek. Niezła kolekcja! Pewno nie wszystko dotrwa do zimy, ale i tak świetnie
smakuje. A w lodówce jeszcze stoi domowy ketchup.
Wcześniej robienie przetworów kojarzyło mi się z doskonałą panią domu
albo starszą wiekiem działkowiczką, a teraz…teraz coraz więcej moich koleżanek
szaleje ze słoikami.
Super moda! Jadalne prezenty to jedno, wspomnienie lata to drugie, a
dla mnie jeszcze wyciszenie. Nie produkuję przetworów jak szalona tylko
spokojnie, jak mam czas albo akurat perspektywę ważnych zawodów to sobie
przygotuję kilka słoiczków. Dużo rozdaję, jeszcze więcej zjadam.
Nie wierzcie w te MITY o przetworach:
Człowiek sobie tak poustawia swoje słoiki i się cieszy! fot. D.Szymborska |
·
Robienie przetworów jest bardzo skomplikowane
– wręcz przeciwnie – jest proste!!!! Nie wymaga jakiś specjalnych sprzętów,
wystarczą dwa garnki – jeden do gotowania dżemu albo konfitur a drugi do
wysterylizowania słoików,
·
Domowe przetwory szybko się psują – nie prawda,
jeżeli dobrze wysterylizujemy słoiki, zadbamy o to by brzeg słoika był czysty
przed zamknięciem wieczka, wreszcie (w przypadku dżemów) dodamy wystarczającą
ilość albo cukru albo soku z owoców tak by zaszły wszystkie potrzebne chemiczne
procesy to przetwory się nie zepsują,
·
Robienie dżemów i sosów jest super tanie – nie
jest! Przygotowując dżem zorientujemy się, ile owoców jest potrzebnych, do tego
dochodzą koszty słoików i nakrętek, bo to jakoś tak się dzieje, że im więcej
przetworów robimy tym bardziej zależy nam nie tylko na smaku ale też na
wyglądzie słoiczka, kolorze przykrywki…
·
Domowe przetwory = nudne smaki – dokładnie
odwrotnie, to właśnie w domu możemy tworzyć niepowtarzalne połączenia, tylko
nasze kombinacje.
Jeszcze jest czas żeby zacząć, tylko uważajcie to wciąga!!!!! Miłej,
słoikowej zabawy!!!!
U mnie już się robią ogórki kiszone ::) jeszcze dojdą pomidorki, kapusta i leczo! ;)
OdpowiedzUsuńsuper :) dużo osób teraz pakuje do słoików kapustę i buraki - tego jeszcze nie próbowałam :) trzeba będzie to zmienić :)
Usuń