14 sierpnia 2015

Sezonowo – warzywny sos do makaronu/jajek/bakłażanów

Na zdjęciu brakuje groszku (był w zamrażalniku) i ziół (rosły (jeszcze) wtedy na balkonie) fot. D.Szymborska


Inspiracja z Good Food Polska, dodatki, czyli zioła z balkonu. Efekt – świetny sos warzywny o różnym zastosowaniu. Po pierwsze do makaronu. Po drugie jako baza do jajek sadzonych (śniadanie „drwala”), jak wypełnienie bakłażanu (jeszcze nie wypróbowane, ale bakłażany już w lodówce). Tak to jest jak „wyprodukuje” się bardzo dużo sosu!

Składniki (na 6 porcji sosu):


Pyszny, sezonowy sos do makaronu, na zdjęciu bezglutenowe penne fot. D.Szymborska

·      2 cukinie,
·      3 marchewki,
·      4 gałązki selera naciowego,
·      2 cebule,
·      400g mięsa wołowego mielonego,
·      słoiczek pesto,
·      6 pomidorów (dużych),
·      mrożony groszek (100g),
·      tymianek (świeży),
·      oregano (świeże),
·      bazylia (świeża),
·      pieprz, sól, oliwa.

Przygotowanie:

Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i wykroić gniazda na nasienne, pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać i przekroić na pół a potem w plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać marchewkę i seler naciowy. Gotować przez 15 minut, potem dodać cukinię i pomidory, poczekać aż zrobi się sos warzywny (kolejne 15 minut), doprawić sos. Wrzucić mięso mielone. Wszystko starannie wymieszać. Doprawić ziołami. Wrzucić groszek i gotować przez kolejne 15 minut. Poczekać aż warzywa będą miękkie, podawać z makaronem i pesto. Lub z jajkami sadzonymi (zapiekane w piekarniku).


Zamierzam jeszcze sos wykorzystać do faszerowania bakłażanów!

10 komentarzy:

  1. Nigdy nie robiłam i w sumie pierwszy raz słyszę o takim przepisie, bardzo ciekawy chętnie wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to miłego gotowania :) a przepis nie jest zbytnio skomplikowany, więc problemów nie powinien sprawić :) powodzenia :)

      Usuń
  2. Mmm, genialny, prosty w przygotowaniu, ale wbrew pozorom jak dla mnie bardzo odkrywczy. Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. dokładnie, jeszcze czekam na wersję z bakłażanem, żeby zrobić zdjęcia i ją opisać :) mam nadzieję, że będzie równie smaczna jak dwie poprzednie :)

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. ja też :) idealnie pasują do takiej upalnej pogody :)

      Usuń
  5. Świetnie wygląda ten sos, ale średnio lubię jeść taki makaron :/

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa