Sezonowo – warzywny sos do makaronu/jajek/bakłażanów
Na zdjęciu brakuje groszku (był w zamrażalniku) i ziół (rosły (jeszcze) wtedy na balkonie) fot. D.Szymborska |
Inspiracja z Good Food Polska, dodatki, czyli zioła z balkonu. Efekt –
świetny sos warzywny o różnym zastosowaniu. Po pierwsze do makaronu. Po drugie
jako baza do jajek sadzonych (śniadanie „drwala”), jak wypełnienie bakłażanu
(jeszcze nie wypróbowane, ale bakłażany już w lodówce). Tak to jest jak
„wyprodukuje” się bardzo dużo sosu!
Składniki (na 6 porcji sosu):
Pyszny, sezonowy sos do makaronu, na zdjęciu bezglutenowe penne fot. D.Szymborska |
·
2 cukinie,
·
3 marchewki,
·
4 gałązki selera naciowego,
·
2 cebule,
·
400g mięsa wołowego mielonego,
·
słoiczek pesto,
·
6 pomidorów (dużych),
·
mrożony groszek (100g),
·
tymianek (świeży),
·
oregano (świeże),
·
bazylia (świeża),
·
pieprz, sól, oliwa.
Przygotowanie:
Pomidory zalać wrzątkiem, obrać ze skórki i wykroić gniazda na
nasienne, pokroić w kostkę. Marchewki umyć, obrać i przekroić na pół a potem w
plasterki. Cebulę pokroić w piórka. Seler naciowy umyć, obrać i pokroić w
cienkie plasterki. Cukinie umyć, przekroić wzdłuż na 4 i pokroić w kostkę. Na
oliwie zeszklić cebulę, dodać marchewkę i seler naciowy. Gotować przez 15
minut, potem dodać cukinię i pomidory, poczekać aż zrobi się sos warzywny
(kolejne 15 minut), doprawić sos. Wrzucić mięso mielone. Wszystko starannie
wymieszać. Doprawić ziołami. Wrzucić groszek i gotować przez kolejne 15 minut.
Poczekać aż warzywa będą miękkie, podawać z makaronem i pesto. Lub z jajkami
sadzonymi (zapiekane w piekarniku).
Zamierzam jeszcze sos wykorzystać do faszerowania bakłażanów!
Nigdy nie robiłam i w sumie pierwszy raz słyszę o takim przepisie, bardzo ciekawy chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńto miłego gotowania :) a przepis nie jest zbytnio skomplikowany, więc problemów nie powinien sprawić :) powodzenia :)
UsuńMmm, genialny, prosty w przygotowaniu, ale wbrew pozorom jak dla mnie bardzo odkrywczy. Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńto udanego gotowania :)
UsuńSuper przepis, i jaki uniwersalny!
OdpowiedzUsuńdokładnie, jeszcze czekam na wersję z bakłażanem, żeby zrobić zdjęcia i ją opisać :) mam nadzieję, że będzie równie smaczna jak dwie poprzednie :)
UsuńUwielbiam takie lekkie sosy ;)
OdpowiedzUsuńja też :) idealnie pasują do takiej upalnej pogody :)
UsuńŚwietnie wygląda ten sos, ale średnio lubię jeść taki makaron :/
OdpowiedzUsuńmakaron można sobie podmienić :)
Usuń