Siekana wołowina z fetą i karmelizowaną cebulą – domowy super burger
Brakuje szalotki i 3 pomidorków koktajlowych, bo zdecydowaliśmy się na salsę a nie plastry awokado do burgerów fot. D.Szymborska |
Jedynie bułki kupione, reszta przygotowana bez użycia półproduktów.
Salsa z awokado – domowa (podobna do guacamole ale bez kolendry), ketchup
(zrobiony specjalnie na tą okazję – przepis TUTAJ), mięso siekane w domu,
cebula karmelizowana wreszcie bekon z piekarnika bez dodatkowego tłuszczu.
W małej kuchni ciężko wygospodarować miejsce na maszynkę do mielenia
mięsa. Mam za to blender – też daje radę. Tylko antrykot trzeba pokroić w małe
kawałki i partiami miksować – tadam – siekane mięso do burgera gotowe!
Pomysł zaczerpnięty z „The Burger, An Action – Packed Tasty Adventure”,
tyle, że tam był używany niebieski ser, u nas podmieniony na fetę. Jak dla mnie
smaczna podmianka, a pomysł z napakowaniem fety do kotleta – świetny i bardzo
smaczny!
Kotlety dla pewności smażona z termometrem – 71 stopni to pożądana
temperatura!
Dzięki dodatkowi fety, dobremu doprawieniu mięsa – kotlety wyszły
świetnie, nie były za suche i super smakowały.
Bułka dała radę, choć w świecie doskonałej kuchni, to wybrałabym
domową. Tyle, że nie umiem jej upiec więc posiłkuje się gotowcami w tej
kwestii.
A wszystko dlatego, że przeczytałam, że dziś będzie zlot food trucków.
Lubię jedzenie z ciężarówki, ale nie zjdałam jeszcze dobrego burgera z takiego
pojazdu to….można było sobie w domu przygotować.
Składniki (3 burgery):
Pysznie, kalorycznie i bez półproduktów fot. D.Szymborska |
·
500g mięsa wołowego – antrykot,
·
1 awokado,
·
3 cebule,
·
1 szalotka,
·
3 pomidorki koktajlowe,
·
olej do smażenia burgerów,
·
sos worcestershire,
·
sól, pieprz,
·
domowy ketchup,
·
oliwa i masło (do cebuli),
·
150g fety (musi być grecka),
·
6 plastrów bekonu,
·
1 limonka.
Przygotowanie:
Mięso zmielić albo posiekać w blenderze. Uformować 3 kotlety. W
kotletach zrobić dołek i tam włożyć pokruszoną fetę. Zlepić kotlety. Rozgrzać
piekarnik, bułki przekroić i grillować. Bekon w plastrach rozłożyć na folii
aluminiowej, można użyć albo blachy albo naczynia żaroodpornego – piec aż
uzyskamy ładne chipsy. Zrobić salsę – zmiksować awokado z cebulką i pomidorkami
koktajlowymi, doprawić sokiem z limonki. Usmażyć kotlety – patelnię stalową
wysmarować odrobiną oleju, smażyć kotlety aż do uzyskania odpowiednie
temperatury. W między czasie na patelni teflonowej rozpuścić masło i
skarmelizować posiekaną cebulę. Ułożyć burgery według następującej kolejnośći:
Od dołu:
·
bułka,
·
karmelizowana cebula,
·
bekon,
·
kotlet,
·
salsa,
·
bułka.
Podawać z domowymi frytkami. Uwaga to super kaloryczne danie,
glutenowe, ciężko strawne ale niewiarygodnie pyszne!
Uwielbiam takie zdrowe burgery :)
OdpowiedzUsuńoj ja też :)
UsuńŚwietny pomysł na burgery! :)
OdpowiedzUsuńdzięki :) mi też się podoba :)
Usuń