TRYB JASNY/CIEMNY

Jogurt z dżemem jagodowym (domowym)

Śliczny, słodki i domowy dżem jagodowy z jogurtem fot. D.Szymborska


O tym, że jogurty smakowe nie mają wstępu do mojej lodówki to już pisałam, ale o domowym dżemie jagodowym jeszcze nie!

Nie jestem ekspertem owocowym, nie wiem kiedy, które owoce są najtańsze, dlatego kupuję je wtedy, gdy są najładniejsze. Ot może nie zaoszczędzę zbyt dużo przy domowej produkcji dżemów, ale wiem, że użyję najlepszych składników. Tak było z jagodami – śliczne w kobiałce, to kupiłam i przerobiłam.

Jagodzianek nie piekę, ale smak lata można poczuć też dodając dżemu do jogurtu. Do tego inne niż normalnie naczynie – bo ze słoiczków to nie jem na co dzień i poczucie wyjątkowego śniadania murowane!

Czasem tak miło samą siebie rozpieszczać, malutkie szczegóły a sprawiają tyle radości.

To co lubię w jedzeniu jogurtu z domowym dżemem to…..dokładki dżemu!

Wiem, że kaloryczny (bo całkiem sporo cukru), pocieszam się, że bez żadnych substancji konserwujących – czyli zjadam naturalne kalorie!

To teraz poczekam sobie aż burza minie, bo już od chwili powinnam na rowerze jeździć, ale nie uśmiecha mi się takie moknięcie, nie wspominając o podskakiwaniu na siodełku z powodu grzmotów!

I jak tu wierzyć prognozom pogody, od 7 miało nie padać, a teraz „kosmetyczna” zmiana i ma przestać o 8….oby, bo cały dzień czekać na rozpogodzenie nie będę i skończy się na treningu w deszczu, na który zupełnie nie mam ochoty…..


A dżem jagodowy zrobiłam „normalnie” – umyte i bez szypułek jagody zasypałam cukrem i gotowałam aż zrobiła się piana, pianę zdjęłam, słoiki wysterylizowałam (czyli wygotowałam we wrzątku) pokrywki też. Do wytartych słoików przełożyłam dżem, zakręciłam i odstawiłam denkiem do góry, tak by wystygły. Z 0.5kg jagód uzyskałam jeden cały słoiczek 0.2l i ¾ drugiego o tej samej pojemności.

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa