Haandi kurczak z ananasem
Aromatyczne, lekkie danie, do ugotowania w 35 minut! fot. D.Szymborska |
Można narzekać, co ten facebook nie robi ze znajomości, że wszystko
tylko takie wirtualne. Można. Na szczęście można też go wykorzystywać do
utrzymywania kontaktu. Tak też można.
Zobaczyłam, że Dz. zaczęła biegać,
ukończyła pierwszą dublińską dyszkę. Od
biegania do jedzenia blisko, prawda? I tym sposobem do mojej skrzynki trafiła
książka – Shehzad Husain’s Easy Indian Cookery. Do Dz. trafiły rzeczy biegowe –
ot taka wymiana jak to bywa w liceum….albo trochę później!
Dziś pierwszy przepis, oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, ale
baza – kurczak, przyprawy i ananas te same! Smak zaskakujący, delikatny
Składniki (3 porcje, dla głodnych sportowców):
·
1 puszka mleka kokosowego,
·
500g kurczaka (u mnie ciemne
mięso),
·
1 puszka ananasa,
·
2 łyżki garam masala,
·
1 łyżka tartego imbiru,
·
2 cebule,
·
3 łyżki oleju z orzeszków
arachidowych,
·
2 ząbki czosnku,
·
pęczek kolendry,
·
75g orzechów nerkowca,
·
1 chilii,
·
sól, pieprz, kolendra w
ziarenkach.
Przygotowanie:
Kurczaka obsmażyć na oleju arachidowym. Odłożyć. Cebulę podsmażyć,
dodać kurczaka. Zalać to mleczkiem kokosowym, mocno doprawić garam masala,
solą, kolendrą. Dodać czosnek (miażdżony) i starty imbir. Wszystko starannie
zamieszać, poczekać aż się będzie gotować. Dodać odsączony i pokrojony ananas i pokrojone chilli (ja dodałam z 10 "plasterków"). Wszystko starannie zamieszać. Poczekać aż znów będzie się gotować, dodać
siekaną kolendrę i orzeszki. Pogotować chwilę i podawać z chlebkiem naaan albo
ryżem.
Komentarze
Prześlij komentarz