TRYB JASNY/CIEMNY

Haandi kurczak z ananasem

Aromatyczne, lekkie danie, do ugotowania w 35 minut! fot. D.Szymborska


Można narzekać, co ten facebook nie robi ze znajomości, że wszystko tylko takie wirtualne. Można. Na szczęście można też go wykorzystywać do utrzymywania kontaktu. Tak też można. 

Zobaczyłam, że Dz. zaczęła biegać, ukończyła pierwszą dublińską  dyszkę. Od biegania do jedzenia blisko, prawda? I tym sposobem do mojej skrzynki trafiła książka – Shehzad Husain’s Easy Indian Cookery. Do Dz. trafiły rzeczy biegowe – ot taka wymiana jak to bywa w liceum….albo trochę później!

Dziś pierwszy przepis, oczywiście nie obyło się bez modyfikacji, ale baza – kurczak, przyprawy i ananas te same! Smak zaskakujący, delikatny

Składniki (3 porcje, dla głodnych sportowców):





·      1 puszka mleka kokosowego,
·      500g kurczaka (u mnie ciemne mięso),
·      1 puszka ananasa,
·      2 łyżki garam masala,
·      1 łyżka tartego imbiru,
·      2 cebule,
·      3 łyżki oleju z orzeszków arachidowych,
·      2 ząbki czosnku,
·      pęczek kolendry,
·      75g orzechów nerkowca,
·      1 chilii,
·      sól, pieprz, kolendra w ziarenkach.

Przygotowanie:


Kurczaka obsmażyć na oleju arachidowym. Odłożyć. Cebulę podsmażyć, dodać kurczaka. Zalać to mleczkiem kokosowym, mocno doprawić garam masala, solą, kolendrą. Dodać czosnek (miażdżony) i starty imbir. Wszystko starannie zamieszać, poczekać aż się będzie gotować. Dodać odsączony i pokrojony ananas i pokrojone chilli (ja dodałam z 10 "plasterków"). Wszystko starannie zamieszać. Poczekać aż znów będzie się gotować, dodać siekaną kolendrę i orzeszki. Pogotować chwilę i podawać z chlebkiem naaan albo ryżem.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa