Dżem z czerwonej porzeczki – czyli proste domowe przetwory
Pyszny, domowy dżem porzeczkowy - może być na prezent...choć ciężko się z nim rozstać fot. D.Szymborska |
Porzeczka – poprzeczka! Najpierw skubałam agrest żeby zrobić dżem,
teraz przyszła kolej na czerwoną porzeczkę.
Trzeba starannie umyć i oddzielić owoce od łodyżek. I tak przez kilogram owoców. Dalej trzymam się tego, że przetwory powstają małymi porcjami. Nawet jeden kilogram porzeczki to sporo pracy.
Przepis z tych najprostszych, jak już się tą porzeczkę umyje, oskubie,
to trzeba gotować z cukrem, aż zrobi się piana, zdjąć pianę. Słoiki wygotować,
nakrętki też, starannie wytrzeć, parząc sobie palce napełnić słoiki, zakręcić i
ustawić wieczkiem do dołu. Poczekać aż wystygnie, potem nic tylko zjadać….
Składniki (na 4 słoiczki, 2x0.400 i 2x0.125ml):
Żeby nie było wątpliwości - czerwone porzeczki były przerabiane fot. D.Szymborska |
·
1 kilogram czerwonej porzeczki,
·
0.4 do 0.5 kilograma cukru
Przygotowanie:
Jak wiadomo: umyć, oskubać, przesypać do garnka, dosypać cukru i
gotować na małym ogniu. Nie trzeba się przejmować tym, że dżem będzie zbyt
płynny, po ostudzeniu zmieni się jego konsystencja.
Do owsianki, do jaglanki albo dla leniwych do jogurtu!
My robiliśmy dzisiaj sok z czarnej porzeczki :) Idealny na zimę :)
OdpowiedzUsuńto ja proszę o przepis :)
UsuńChyba nawet nie pamiętam smaku dżemu porzeczkowego;)
OdpowiedzUsuńoj, to smutne, nic tylko trzeba zrobić :) żeby sobie przypomnieć :)
Usuń