10 lipca 2015

Dżem z czerwonej porzeczki – czyli proste domowe przetwory

Pyszny, domowy dżem porzeczkowy - może być na prezent...choć ciężko się z nim rozstać fot. D.Szymborska


Porzeczka – poprzeczka! Najpierw skubałam agrest żeby zrobić dżem, teraz przyszła kolej na czerwoną porzeczkę.

Trzeba starannie umyć i oddzielić owoce od łodyżek. I tak przez kilogram owoców. Dalej trzymam się tego, że przetwory powstają małymi porcjami. Nawet jeden kilogram porzeczki to sporo pracy.

Przepis z tych najprostszych, jak już się tą porzeczkę umyje, oskubie, to trzeba gotować z cukrem, aż zrobi się piana, zdjąć pianę. Słoiki wygotować, nakrętki też, starannie wytrzeć, parząc sobie palce napełnić słoiki, zakręcić i ustawić wieczkiem do dołu. Poczekać aż wystygnie, potem nic tylko zjadać….

Składniki (na 4 słoiczki, 2x0.400 i 2x0.125ml):


Żeby nie było wątpliwości - czerwone porzeczki były przerabiane fot. D.Szymborska


·      1 kilogram czerwonej porzeczki,
·      0.4 do 0.5 kilograma cukru

Przygotowanie:

Jak wiadomo: umyć, oskubać, przesypać do garnka, dosypać cukru i gotować na małym ogniu. Nie trzeba się przejmować tym, że dżem będzie zbyt płynny, po ostudzeniu zmieni się jego konsystencja.


Do owsianki, do jaglanki albo dla leniwych do jogurtu!

4 komentarze:

  1. My robiliśmy dzisiaj sok z czarnej porzeczki :) Idealny na zimę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Chyba nawet nie pamiętam smaku dżemu porzeczkowego;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj, to smutne, nic tylko trzeba zrobić :) żeby sobie przypomnieć :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa