30 lipca 2015

Kurczak Zagrodowy po Baskijsku z ziołami

Kurczak Zagrodowy, po Baskijsku z ziołami fot. D.Szymborska


Nazwa bloga zobowiązuje, a ostatnio baskijskich dań nie było. Przepis na „kurczaka po baskijsku” powraca w nowych odsłonach, wciąż jest modyfikowany.

Tym razem zioła, a dokładnie mieszanka ziół – jest rozmaryn, tymianek, curry – wszystko z balkonowej hodowli.

Baza pozostaje ta sama – mięso z kurczaka i ziemniaki, do tego sos z cytryny i oliwy. Niezbędna też jest cierpliwość bo to danie nie wymaga pracy w kuchni ale czasu w piekarniku potrzebuje sporo.

Zaletą tego dania jest to, że idealnie smakuje zaraz po wyciągnięciu z piekarnika, jest łatwe do podgrzania a bardzo leniwi mogą je też zjeść na drugi dzień na zimno.

Składniki (dwie porcje):


Tym razem o niczym nie zapomniałam - na zdjęciu wszystkie składniki fot. D.Szymborska


·      4 uda z Kurczaków Zagrodowych (czyli mięso z tych wybieganych),
·      1 kilogram ziemniaków,
·      sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
·      kilka łyżek oliwy,
·      sól, pieprz i świeże zioła.

Przygotowanie:

Mięso z kurczaka starannie umyć i osuszyć. Oprószyć solą. Ziemniaki albo starannie umyć lub obrać. Pokroić w plasterki. Naczynie w którym będziemy piec kurczaka wysmarować oliwą. Ułożyć plastry ziemniaków – jedna warstwa na dnie naczynia i palisada wokół. 

Przygotować sos – wymieszać sok z cytryny z oliwą i odrobiną wody. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na ziemniakach ułożyć kawałki kurczaka (ja użyłam Kurczaka Zagrodowego – info o mięsie  tutaj: www.zagrodowy.pl

Wszystko starannie polać sosem, ułożyć zioła. Przykryć i piec przez godzinę, co pewien czas „podlewając” sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie (z braku pokrywki, można użyć folii aluminiowej), i piec jeszcze przez 45 minut. 

Uważać na to by nie przesuszyć mięsa, dlatego warto przygotować sobie tyle sosu by minimum 4 razy polać nim mięso i ziemniaki.

Baskowie podają kurczaka z sałatami i bagietką.

Pyszne i proste danie fot. D.Szymborska



Jedzący dzielą się na tych co lubię przypieczone ziemniaki z boku naczynia i na tych, którym bardziej smakują te, w sosie na samym spodzie….


On Egin czyli smacznego!

12 komentarzy:

  1. Brzmi znakomicie, musi być pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, że jest pyszny :) zapraszam do wypróbowania przepisu :)

      Usuń
  2. Super wygląda Twoje danie a pewnie i też smakuje. Pierwsze wrażenie jakie pojawiło mi się w głowie po otwarciu Twojej strony i załadowaniu zdjęcia to : "Ooo, złociste ":) i ze złotem mi się skojarzyło :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nic tylko zrobić u siebie w kuchni...może być na weekendowy obiad albo kolację.....

      Usuń
  3. Świetnie wygląda ten kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapowiada się smakowicie, a przepis nie jest skomplikowany. Super!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dokładnie, przepis z tych najprostszych :) powodzenia w gotowaniu :)

      Usuń
  5. Przepis wypróbowany. Danie smaczne i pożywne tylko przesadziłem trochę z ilością soku z cytryny....:) Ale następnym razem nauczę się trzymać ściśle przepisu:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. suuper! ale był smaczny? prawda?

      Usuń
    2. Tak. Bardzo smaczny więc będzie powtórka:)

      Usuń
    3. to się bardzo cieszę :) ogromną frajdę sprawia mi czytanie relacji z gotowania moich przepisów :) super :) a dziś jak się wyrobię to będzie super przepis na indyka w sosie śmietanowym..... taki plan :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa