Kurczak Zagrodowy po Baskijsku z ziołami
Kurczak Zagrodowy, po Baskijsku z ziołami fot. D.Szymborska |
Nazwa bloga zobowiązuje, a ostatnio baskijskich dań nie było. Przepis
na „kurczaka po baskijsku” powraca w nowych odsłonach, wciąż jest modyfikowany.
Tym razem zioła, a dokładnie mieszanka ziół – jest rozmaryn, tymianek,
curry – wszystko z balkonowej hodowli.
Baza pozostaje ta sama – mięso z kurczaka i ziemniaki, do tego sos z
cytryny i oliwy. Niezbędna też jest cierpliwość bo to danie nie wymaga pracy w
kuchni ale czasu w piekarniku potrzebuje sporo.
Zaletą tego dania jest to, że idealnie smakuje zaraz po wyciągnięciu z
piekarnika, jest łatwe do podgrzania a bardzo leniwi mogą je też zjeść na drugi
dzień na zimno.
Składniki (dwie porcje):
Tym razem o niczym nie zapomniałam - na zdjęciu wszystkie składniki fot. D.Szymborska |
·
4 uda z Kurczaków Zagrodowych
(czyli mięso z tych wybieganych),
·
1 kilogram ziemniaków,
·
sok wyciśnięty z dwóch cytryn,
·
kilka łyżek oliwy,
·
sól, pieprz i świeże zioła.
Przygotowanie:
Mięso z kurczaka starannie umyć i osuszyć. Oprószyć solą. Ziemniaki
albo starannie umyć lub obrać. Pokroić w plasterki. Naczynie w którym będziemy
piec kurczaka wysmarować oliwą. Ułożyć plastry ziemniaków – jedna warstwa na
dnie naczynia i palisada wokół.
Przygotować sos – wymieszać sok z cytryny z
oliwą i odrobiną wody. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na ziemniakach ułożyć
kawałki kurczaka (ja użyłam Kurczaka Zagrodowego – info o mięsie tutaj: www.zagrodowy.pl)
Wszystko starannie polać sosem, ułożyć zioła. Przykryć i piec przez godzinę, co
pewien czas „podlewając” sosem. Po tym czasie zdjąć przykrycie (z braku pokrywki,
można użyć folii aluminiowej), i piec jeszcze przez 45 minut.
Uważać na to by
nie przesuszyć mięsa, dlatego warto przygotować sobie tyle sosu by minimum 4
razy polać nim mięso i ziemniaki.
Baskowie podają kurczaka z sałatami i bagietką.
Pyszne i proste danie fot. D.Szymborska |
Jedzący dzielą się na tych co lubię przypieczone ziemniaki z
boku naczynia i na tych, którym bardziej smakują te, w sosie na samym spodzie….
On Egin czyli smacznego!
Brzmi znakomicie, musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńpewno, że jest pyszny :) zapraszam do wypróbowania przepisu :)
UsuńSuper wygląda Twoje danie a pewnie i też smakuje. Pierwsze wrażenie jakie pojawiło mi się w głowie po otwarciu Twojej strony i załadowaniu zdjęcia to : "Ooo, złociste ":) i ze złotem mi się skojarzyło :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńnic tylko zrobić u siebie w kuchni...może być na weekendowy obiad albo kolację.....
UsuńŚwietnie wygląda ten kurczak :)
OdpowiedzUsuńi super smakuje :)
UsuńZapowiada się smakowicie, a przepis nie jest skomplikowany. Super!
OdpowiedzUsuńdokładnie, przepis z tych najprostszych :) powodzenia w gotowaniu :)
UsuńPrzepis wypróbowany. Danie smaczne i pożywne tylko przesadziłem trochę z ilością soku z cytryny....:) Ale następnym razem nauczę się trzymać ściśle przepisu:)))
OdpowiedzUsuńsuuper! ale był smaczny? prawda?
UsuńTak. Bardzo smaczny więc będzie powtórka:)
Usuńto się bardzo cieszę :) ogromną frajdę sprawia mi czytanie relacji z gotowania moich przepisów :) super :) a dziś jak się wyrobię to będzie super przepis na indyka w sosie śmietanowym..... taki plan :)
Usuń