21 lipca 2015

Linguine z bakłażanem i chili – WEGETARIAŃSKIE - 495kcal

Pysznie, choć ciężko bo taki jest bakłażan fot. D.Szymborska


Good Food Polska, cóż zaprenumerowałam bo się pierwszym numerem zachwyciłam. Niby tylko tłumaczenie, ale zapowiadało się pysznie. Drugi numer, cóż był z tych słabszych, trzeci dobry, a czwarty w denerwujący sposób późno rozsyłany. Dwumiesięcznik z wydrukowanym napisem lipiec/sierpień przychodzi  do skrzynki pod koniec lipca….. Żadnego listu do prenumeratorów, żadnej informacji, że przepraszają, nie wyrabiają się itp. totalne lekceważenie czytelników – mam się cieszyć, że w ogóle udało im się wydać numer.

W środku kilka dobrych przepisów, cały numer poświęcony taniemu, domowemu jedzeniu. Nierówne proporcje deserów w stosunku do „zwykłego” jedzenia, jak łatwo się domyślić wypieki wygrywają. Na szczęście znalazłam kilka ciekawych pomysłów, które zamierzam sukcesywnie zajdać….

Makaron z bakłażanem i chili bardzo smaczny. Tylko ja bym chciała zobaczyć „testerów” z GF, którzy przygotowują to danie w 35 minut!!! Po raz kolejny czasy wyścigowe a nie wykonalne. To moim zdaniem duża uwaga, bo ja często kieruje się czasem przygotowania gdy wybieram przepis, wiem, że będzie wieczór, że będę głodna to nie chcę godzin w kuchni tylko szybkiej kuchennej akcji.

W programach kulinarnych mówią, że danie broni się smakiem. To prawda, może nie wygląda spektakularnie, bo ciężko o to, żeby podsmażany bakłażan robił najlepsze wrażenie, za to smakuje świetnie!

Składniki (2 osoby):




Coś dla wzrokowców, brakuje tylko czosnku i oregano, a makaron jest bezglutenowy fot. D.Szymborska


·      Oliwa,
·      1 bakłażan (pokrojony w kostkę),
·      cebula (posiekana),
·      2 ząbki czosnku (posiekane),
·      papryczka chili (posiekana),
·      1 łyżeczka suszonego oregano,
·      puszka pomidorów (cherry się świetnie do tego nadają),
·      1 łyżka octu balsamicznego,
·      makaron,
·      opcjonalnie, tarty pecorino,
·      siekane świeże oregano (z balkonu, takiej dziwnej jasolistnej odmiany).

Przygotowanie:

Podgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić bakłażan, gotować 5 minut. Dodać cebulę, czosnek, oregano, gotować chwilę, dodać pomidory, ocet balsamiczny, dolać pół szklanki wody. Gotować przez 20 minut. Pomidory powinny zmięknąć, sos się zredukuje. Ugotować makaron, utrzeć ser, jeżeli z nim będziemy jedli makaron. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, podawać z tartym serem lub nie. Dodanie siekanego świeżego oregano dodaje aromatu daniu.


495kcal, 17g białka, 79g węglowodanów, 12g tłuszczu, 9g błonnika, 9g cukru, 0,8g soli (kalorie według GF przy użyciu wyżej wymienionych składników i aż 400g makaronu, i podzieleniu sosu na 4 porcje)





7 komentarzy:

  1. Hmm, zjadłabym taki makaron, mimo że wegetarianką nie jestem to bardzo chętnie bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bo wegetariańskie jedzenie jest pyszne :)

      Usuń
  2. Dla mnie to obiad idealny:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dla mnie też :) a latem to już super idealny bo warzywa "z targu" i świeże :)

      Usuń
  3. czy można dać grillowanego bakłażana? i taki off topic: nie masz wrażenia, że bakłażany wciągają oliwę jak gąbka?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak bakłażany chłoną oliwę. Gdy je grilluję krojone w paski/plastry to wtedy odkładam je na chwilę na ręcznik kuchenny żeby były mniej tłuste :)

      Usuń
  4. kocham bakłażany, szczególnie w połączeniu z pomidorami. zrobiłam dziś z makaronem soba. przepyszne.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa