Linguine z bakłażanem i chili – WEGETARIAŃSKIE - 495kcal
Pysznie, choć ciężko bo taki jest bakłażan fot. D.Szymborska |
Good Food Polska, cóż zaprenumerowałam bo się pierwszym numerem
zachwyciłam. Niby tylko tłumaczenie, ale zapowiadało się pysznie. Drugi numer,
cóż był z tych słabszych, trzeci dobry, a czwarty w denerwujący sposób późno
rozsyłany. Dwumiesięcznik z wydrukowanym napisem lipiec/sierpień
przychodzi do skrzynki pod koniec lipca…..
Żadnego listu do prenumeratorów, żadnej informacji, że przepraszają, nie
wyrabiają się itp. totalne lekceważenie czytelników – mam się cieszyć, że w ogóle
udało im się wydać numer.
W środku kilka dobrych przepisów, cały numer poświęcony taniemu,
domowemu jedzeniu. Nierówne proporcje deserów w stosunku do „zwykłego”
jedzenia, jak łatwo się domyślić wypieki wygrywają. Na szczęście znalazłam kilka
ciekawych pomysłów, które zamierzam sukcesywnie zajdać….
Makaron z bakłażanem i chili bardzo smaczny. Tylko ja bym chciała
zobaczyć „testerów” z GF, którzy przygotowują to danie w 35 minut!!! Po raz
kolejny czasy wyścigowe a nie wykonalne. To moim zdaniem duża uwaga, bo ja
często kieruje się czasem przygotowania gdy wybieram przepis, wiem, że będzie
wieczór, że będę głodna to nie chcę godzin w kuchni tylko szybkiej kuchennej
akcji.
W programach kulinarnych mówią, że danie broni się smakiem. To prawda,
może nie wygląda spektakularnie, bo ciężko o to, żeby podsmażany bakłażan robił
najlepsze wrażenie, za to smakuje świetnie!
Składniki (2 osoby):
Coś dla wzrokowców, brakuje tylko czosnku i oregano, a makaron jest bezglutenowy fot. D.Szymborska |
·
Oliwa,
·
1 bakłażan (pokrojony w kostkę),
·
cebula (posiekana),
·
2 ząbki czosnku (posiekane),
·
papryczka chili (posiekana),
·
1 łyżeczka suszonego oregano,
·
puszka pomidorów (cherry się
świetnie do tego nadają),
·
1 łyżka octu balsamicznego,
·
makaron,
·
opcjonalnie, tarty pecorino,
·
siekane świeże oregano (z balkonu,
takiej dziwnej jasolistnej odmiany).
Przygotowanie:
Podgrzać w garnku 2 łyżki oliwy, wrzucić bakłażan, gotować 5 minut.
Dodać cebulę, czosnek, oregano, gotować chwilę, dodać pomidory, ocet
balsamiczny, dolać pół szklanki wody. Gotować przez 20 minut. Pomidory powinny zmięknąć,
sos się zredukuje. Ugotować makaron, utrzeć ser, jeżeli z nim będziemy jedli
makaron. Odcedzić makaron, wymieszać z sosem, podawać z tartym serem lub nie.
Dodanie siekanego świeżego oregano dodaje aromatu daniu.
495kcal, 17g białka, 79g węglowodanów, 12g tłuszczu, 9g błonnika, 9g
cukru, 0,8g soli (kalorie według GF przy użyciu wyżej wymienionych składników i
aż 400g makaronu, i podzieleniu sosu na 4 porcje)
Hmm, zjadłabym taki makaron, mimo że wegetarianką nie jestem to bardzo chętnie bym zjadła :)
OdpowiedzUsuńbo wegetariańskie jedzenie jest pyszne :)
UsuńDla mnie to obiad idealny:)
OdpowiedzUsuńdla mnie też :) a latem to już super idealny bo warzywa "z targu" i świeże :)
Usuńczy można dać grillowanego bakłażana? i taki off topic: nie masz wrażenia, że bakłażany wciągają oliwę jak gąbka?
OdpowiedzUsuńtak bakłażany chłoną oliwę. Gdy je grilluję krojone w paski/plastry to wtedy odkładam je na chwilę na ręcznik kuchenny żeby były mniej tłuste :)
Usuńkocham bakłażany, szczególnie w połączeniu z pomidorami. zrobiłam dziś z makaronem soba. przepyszne.
OdpowiedzUsuń