Warzywa balti w sosie kokosowym
Pyszne warzywa na sposób pakistański lub hinduski jak kto woli fot. D.Szymborska |
Młoda fasolka, pewno, że tak! Ale inaczej, na sposób pakistański lub
hinduski. Kolejny przepis inspirowany książką – Shehzad Husain’s easy Indian
cookery. Inspirowany, bo jak to czasem bywa, okazało się, że nie wszystko co potrzebne
miałam w lodówce. Powoli uczę się hinduskich smaków, a ta wersja fusion balti
wyszła bardzo smacznie!
Można je podać jako dodatek (taki mam plan), ale też miło się zajadać
nimi samymi. Warzywa są chrupkie, pyszne i bardzo aromatyczne, delikatne ale
ciekawe w smaku. Swój aromat zawdzięczają dodanemu curry a smak mleczku
kokosowemu.
Przygotowanie jest stosunkowo szybkie i mało pracochłonne, za to danie
jest bardzo efektowne. Coś takiego, żeby w tygodniu przygotować coś co zwróci
uwagę a nie będzie oznaczało kilku godzin przygotowań.
Dodatkowym ułatwieniem jest to, że fasolkę możemy sobie wcześniej
ugotować, a wtedy przygotowanie warzyw balti zajmie nam nie więcej niż 15
minut!
Składniki (duża salaterka warzyw – 4 porcje przystawkowe albo 2 jako danie
główne):
·
Pęczek kolendry,
·
4 garście fasolki świeżej żółtej,
·
4 garście fasolki świeżej
zielonej,
·
2 cebule,
·
3 łyżeczki curry,
·
1 łyżka oleju do smażenia,
·
1 papryczka chilli,
·
2 papryki czerwone słodkie,
·
200ml mleka kokosowego,
·
sól i pieprz.
Przygotowanie:
Fasolę umyć, odciąć końce i ugotować na parze, tak by była półmiękka bo
będziemy ją jeszcze smażyć. Cebulę pokroić w piórka. Paprykę przekroić na pół,
wykroić gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki.
Na oleju usmażyć cebulę, dodać curry i paprykę, smażyć jeszcze chwilę
razem. Dodać fasolkę, doprawić pieprzem i solą, jeżeli danie wydaje się zbyt
mało aromatyczne do dodać jeszcze trochę curry. Pozwolić warzywom obtoczyć się
w przyprawach.
Dodać siekaną kolendrę. Wlać mleko kokosowe i gotować kilka minut.
Warzywa świetnie smakują i na gorąco i na zimno!
Wygląda apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńa smakuje jeszcze lepiej :)
Usuńświetny pomysł na podanie tylu warzyw w jednej propozycji :)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczny:) już sprawdziłam na innych - działa - fasolki znikają :)
Usuńczadzik!
OdpowiedzUsuń:)
Usuńbardzo ciekawy pomysł fasolkowy, koniecznie muszę wypróbować. Już zapisuję
OdpowiedzUsuńpowodzenia :) myślę, że można jeszcze dodać groszku.....tak sobie planuję na przyszły raz....
UsuńUwielbiam fasolkę, więc jestem na tak !
OdpowiedzUsuń