Sałatka na upały – grillowane warzywa, humus i rukola – DANIE WEGAŃSKIE
Pyszna, pełna letnich smaków, ze świeżych warzyw - sałata - fot. D.Szymborska |
Jak nie masz czasu, to jest minimum godziny albo dwóch patelni
grillowych i pół godziny to nie ma sensu się za tą sałatę zabierać.
Grillowanie warzyw jest bardzo czasochłonnym zajęciem. Do tego stanie
przy nagrzanej kuchence nie jest najprzyjemniejszym rozwiązaniem na upalny
dzień.
Tak, tak można narzekać na to zajęcie, ale za to potem, efekt to już
inna bajka.
Orzeźwiająca, pożywna, pyszna sałata to jest moim zdaniem najlepszy
posiłek w upalne dni.
Przepis inspirowany tym z 4 numeru Good Food, składniki jak to bywa
zmodyfikowane, zmieniony też sposób podania…
Na początek, kilka uwag – warto zgrillować więcej warzyw niż planujemy
zjeść w sałatce. Grillowane warzywa świetnie nadają się do kanapek, omletów –
do wszystkiego, tylko trzeba je mieć gotowe w lodówce.
Pewno, że można kupić humus, ale ja wolę zrobić swój. Tutaj się
spieszyłam więc cieciorka z puszki, też smacznie!
A jeżeli chodzi o sposób podania, to zdecydowałam się na przygotowanie
indywidualnych porcji a nie nakładanie z dużego półmiska. Dzięki temu każdy ma
swoją, warstwową sałatkę, a cały jej „chic” polega na tym, że na humusie (skropionym
cytryną) jest rukola a na niej dopiero doprawione, grillowane warzywa.
Składniki:
Widok z góry - ślicznie i smacznie fot. D.Szymborska |
·
Bakłażan,
·
Cukinia,
·
Puszka cieciorki,
·
Oliwa,
·
Sok z limonek,
·
Sok z cytryny,
·
Tabasco,
·
Rukola,
·
Papryka czerwona,
·
Papryka zielona,
·
Sól i pieprz.
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik, paprykę przekroić na pół, spryskać naczynie
żaroodporne oliwą, ułożyć papryki, też je skropić oliwą. Piec tak długo aż
skórka będzie czarna. Potem przykryć folią (srebrną), gdy papryka trochę
wystygnie zdjąć skórkę i pokroić paprykę.
Bakłażan i cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Rozgrzać patelnię
grillową, spryskać oliwą i grillować warzywa, pamiętając o ich doprawianiu solą
i pieprzem.
Zgrillowane warzywa układać na papierze (ręcznikach kuchennych), by
pozbyć się nadmiaru oliwy.
Zrobić humus, przepis TUTAJ.
Wycisnąć sok z cytryny.
Na talerzu rozsmarować humus (4 łyżki), skropić cytryną, ułożyć rukolę
(jak trzeba to wcześniej umyć i wysuszyć), potem warzywa, doprawić i podawać z
pieczywem, może być np. z chlebkami naan.
muszę wypróbować ten przepis w weekend, jak właśnie będę miała godzinkę na gotowanie ;) wygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńoj tak, trzeba sobie trochę czasu zarezerwować :)
UsuńUwielbiam grillowane warzywka. Są przepyszne :)
OdpowiedzUsuń:) witaj w klubie :)
Usuń