TRYB JASNY/CIEMNY

Sałatka na upały – grillowane warzywa, humus i rukola – DANIE WEGAŃSKIE

Pyszna, pełna letnich smaków, ze świeżych warzyw - sałata - fot. D.Szymborska



Jak nie masz czasu, to jest minimum godziny albo dwóch patelni grillowych i pół godziny to nie ma sensu się za tą sałatę zabierać.

Grillowanie warzyw jest bardzo czasochłonnym zajęciem. Do tego stanie przy nagrzanej kuchence nie jest najprzyjemniejszym rozwiązaniem na upalny dzień.

Tak, tak można narzekać na to zajęcie, ale za to potem, efekt to już inna bajka.

Orzeźwiająca, pożywna, pyszna sałata to jest moim zdaniem najlepszy posiłek w upalne dni.

Przepis inspirowany tym z 4 numeru Good Food, składniki jak to bywa zmodyfikowane, zmieniony też sposób podania…

Na początek, kilka uwag – warto zgrillować więcej warzyw niż planujemy zjeść w sałatce. Grillowane warzywa świetnie nadają się do kanapek, omletów – do wszystkiego, tylko trzeba je mieć gotowe w lodówce.

Pewno, że można kupić humus, ale ja wolę zrobić swój. Tutaj się spieszyłam więc cieciorka z puszki, też smacznie!

A jeżeli chodzi o sposób podania, to zdecydowałam się na przygotowanie indywidualnych porcji a nie nakładanie z dużego półmiska. Dzięki temu każdy ma swoją, warstwową sałatkę, a cały jej „chic” polega na tym, że na humusie (skropionym cytryną) jest rukola a na niej dopiero doprawione, grillowane warzywa.


Składniki:



Widok z góry - ślicznie i smacznie fot. D.Szymborska


·      Bakłażan,
·      Cukinia,
·      Puszka cieciorki,
·      Oliwa,
·      Sok z limonek,
·      Sok z cytryny,
·      Tabasco,
·      Rukola,
·      Papryka czerwona,
·      Papryka zielona,
·      Sól  i pieprz.

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik, paprykę przekroić na pół, spryskać naczynie żaroodporne oliwą, ułożyć papryki, też je skropić oliwą. Piec tak długo aż skórka będzie czarna. Potem przykryć folią (srebrną), gdy papryka trochę wystygnie zdjąć skórkę i pokroić paprykę.

Bakłażan i cukinię pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Rozgrzać patelnię grillową, spryskać oliwą i grillować warzywa, pamiętając o ich doprawianiu solą i pieprzem.

Zgrillowane warzywa układać na papierze (ręcznikach kuchennych), by pozbyć się nadmiaru oliwy.

Zrobić humus, przepis TUTAJ.

Wycisnąć sok z cytryny.


Na talerzu rozsmarować humus (4 łyżki), skropić cytryną, ułożyć rukolę (jak trzeba to wcześniej umyć i wysuszyć), potem warzywa, doprawić i podawać z pieczywem, może być np. z chlebkami naan.

Komentarze

  1. muszę wypróbować ten przepis w weekend, jak właśnie będę miała godzinkę na gotowanie ;) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam grillowane warzywka. Są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa