Tajska sałatka z mango i gotowanym kurczakiem – HOT czyli OSTRA
Idealna na lato i dietetyczna - sałatka tajska z mango, kurczakiem, miętą i kapustą pekińską fot. D.Szymborska |
W niektórych restauracjach azjatyckich przy daniach są oznaczenia –
jedna czerwona papryczka – wypala dziurę w języku, dwie czerwone papryczki –
podniebienie przestaje istnieć, trzy czerwone papryczki – tylko dla autochtonów…
Przy zdjęciu tej sałatki można namalować jedną, albo nawet pół papryczki, co
dla mnie oznacza danie bardzo ostre.
Przepis inspirowany tym z Good Food Polska, ale zdecydowanie mniej
ostry. Lubię pikantne dania, tylko nie widzę sensu przygotowywania czegoś tak
ostrego, gdzie smak się gubi a zostaje uczucie pieczenia.
Oczywiście kwestia pikantności jest otwarta, to co dla mnie ostre dla
kogoś innego może być wręcz mdłe. Choć w przypadku tej sałatki to raczej mało
prawdopodobne.
Samą sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, ale jak to bywa w takich
przepisach, które wołają nagłówkiem – gotowe w 10 minut, jest małe „ale”. Pierś
z kurczaka musi być wcześniej ugotowana i wystudzona. Wtedy rzeczywiście jest
to ekspresowe w przygotowaniu danie.
Sałatka jest dietetyczna (po burgerach, które ostatnio trafiały do
mojego żołądka, wiem, że potrzebuję lepszego/zdrowszego/mniej
kalorycznego/niesmażonego jedzenia), kurczak jest gotowany, nie ma nic
smażonego, owszem sos rybny do produktów nieprzetworzonych nie należy ale jest
niezbędny w tej sałatce.
Składniki (dla 4 osób):
Mięty i dymki brakuje na zdjęciu fot. D.Szymborska |
·
1 duża pierś z kurczaka
zagrodowego,
·
1 główka kapusty pekińskiej (może
być duża, bo ja kroję tylko te miękkie liście),
·
2 mango (dojrzałe!),
·
1 papryczka chili (w przepisie
było więcej, ale uwierzcie jedna zdecydowanie wystarczy),
·
garść liści mięty,
·
kilka zielonych łodyżek dymki,
·
sos rybny,
·
olej sezamowy,
·
orzeszki ziemne niesolone,
·
cukier,
·
sok z 2 limonek.
Przygotowanie:
Filet z piersi kurczaka ugotować. Ja przy okazji przygotowałam sobie
rosół do innego dania, pyszny klarowny, chudy, gotowany na młodej włoszczyźnie –
pycha!
Pierś z kruczaka, jak już wystygnie, poszarpać – palcami lub widelcem,
nie kroić bo zniszczymy w ten sposób zamysł tej sałatki.
Liście mięty posiekać, dymkę pokroić po skosie, kapustę pekińską
posiekać. Mango obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze
sobą. W małej mieszczce wymieszać: 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę oleju
sezamowego, sok z 2 limonek, 1 łyżeczkę cukru. Poczekać aż cukier się rozpuści
i wymieszać sos z sałatą. Sprawdzić czy nie jest za sucha, wtedy dodać więcej
sosu. Podawać z orzeszkami.
Wygląda pysznie, zwłaszcza połączenie mango, kurczaka i orzechów <3
OdpowiedzUsuńwygląda, smakuje...wszystko super :) lubię takie połączenie czegoś ładnego dla oka i smacznego dla ust....
UsuńPyszności
OdpowiedzUsuńhttp://lifeofangiee.blogspot.com/
dziękuję za komentarz, przy ponownym linkowaniu/reklamie bloga komentarz zostanie usunięty.
UsuńPozdrawiam serdecznie
Dota
Uwielbiam mango :(
OdpowiedzUsuń:) ja też tylko ciężko kupić takie dojrzałe...
UsuńMusi być powalająca! :)
OdpowiedzUsuń:) oj tam od razu powalająca, pyszna i ostra to wystaraczy :)
Usuń