28 lipca 2015

Tajska sałatka z mango i gotowanym kurczakiem – HOT czyli OSTRA

Idealna na lato i dietetyczna - sałatka tajska z mango, kurczakiem, miętą i kapustą pekińską fot. D.Szymborska


W niektórych restauracjach azjatyckich przy daniach są oznaczenia – jedna czerwona papryczka – wypala dziurę w języku, dwie czerwone papryczki – podniebienie przestaje istnieć, trzy czerwone papryczki – tylko dla autochtonów… Przy zdjęciu tej sałatki można namalować jedną, albo nawet pół papryczki, co dla mnie oznacza danie bardzo ostre.

Przepis inspirowany tym z Good Food Polska, ale zdecydowanie mniej ostry. Lubię pikantne dania, tylko nie widzę sensu przygotowywania czegoś tak ostrego, gdzie smak się gubi a zostaje uczucie pieczenia.

Oczywiście kwestia pikantności jest otwarta, to co dla mnie ostre dla kogoś innego może być wręcz mdłe. Choć w przypadku tej sałatki to raczej mało prawdopodobne.

Samą sałatkę przygotowuje się bardzo szybko, ale jak to bywa w takich przepisach, które wołają nagłówkiem – gotowe w 10 minut, jest małe „ale”. Pierś z kurczaka musi być wcześniej ugotowana i wystudzona. Wtedy rzeczywiście jest to ekspresowe w przygotowaniu danie.

Sałatka jest dietetyczna (po burgerach, które ostatnio trafiały do mojego żołądka, wiem, że potrzebuję lepszego/zdrowszego/mniej kalorycznego/niesmażonego jedzenia), kurczak jest gotowany, nie ma nic smażonego, owszem sos rybny do produktów nieprzetworzonych nie należy ale jest niezbędny w tej sałatce.

Składniki (dla 4 osób):



Mięty i dymki brakuje na zdjęciu fot. D.Szymborska


·      1 duża pierś z kurczaka zagrodowego,
·      1 główka kapusty pekińskiej (może być duża, bo ja kroję tylko te miękkie liście),
·      2 mango (dojrzałe!),
·      1 papryczka chili (w przepisie było więcej, ale uwierzcie jedna zdecydowanie wystarczy),
·      garść liści mięty,
·      kilka zielonych łodyżek dymki,
·      sos rybny,
·      olej sezamowy,
·      orzeszki ziemne niesolone,
·      cukier,
·      sok z 2 limonek.

Przygotowanie:

Filet z piersi kurczaka ugotować. Ja przy okazji przygotowałam sobie rosół do innego dania, pyszny klarowny, chudy, gotowany na młodej włoszczyźnie – pycha!

Pierś z kruczaka, jak już wystygnie, poszarpać – palcami lub widelcem, nie kroić bo zniszczymy w ten sposób zamysł tej sałatki.


Liście mięty posiekać, dymkę pokroić po skosie, kapustę pekińską posiekać. Mango obrać i pokroić w kostkę. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą. W małej mieszczce wymieszać: 2 łyżki sosu rybnego, 1 łyżeczkę oleju sezamowego, sok z 2 limonek, 1 łyżeczkę cukru. Poczekać aż cukier się rozpuści i wymieszać sos z sałatą. Sprawdzić czy nie jest za sucha, wtedy dodać więcej sosu. Podawać z orzeszkami.

8 komentarzy:

  1. Wygląda pysznie, zwłaszcza połączenie mango, kurczaka i orzechów <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wygląda, smakuje...wszystko super :) lubię takie połączenie czegoś ładnego dla oka i smacznego dla ust....

      Usuń
  2. Pyszności

    http://lifeofangiee.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję za komentarz, przy ponownym linkowaniu/reklamie bloga komentarz zostanie usunięty.
      Pozdrawiam serdecznie

      Dota

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. :) ja też tylko ciężko kupić takie dojrzałe...

      Usuń
  4. Odpowiedzi
    1. :) oj tam od razu powalająca, pyszna i ostra to wystaraczy :)

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa