TRYB JASNY/CIEMNY

Sezonowo – lekki sos z kurek do makaronu

Na zdjęciu makaron bezglutenowy, sos z kurek i grillowany kurczak fot. D.Szymborska


Uwielbiam te małe grzybki! Nie są zbyt ciężko strawne, nie da się ich pomylić z niejadalnymi (taką mam nadzieję), świetnie smakują i z pietruszką i koperkiem. Można je przygotowywać na wiele sposobów i są jedną z oznak, że jest lato.

Gdy jest tak gorąco jak teraz to przebywanie w kuchni lepiej ograniczać do minimum. Tyle, że takie ograniczenie głodu nie zaspokoi!

Sos kurkowy jest bardzo prosty do przygotowania, najwięcej czasu zabiera domycie kurek z piachu i ziemi. Nie ma niczego gorszego niż zgrzytający w zębach piach!!!

Najszybszym sposobem na umycie grzybków jest prysznic! Serio, może być taki w zlewozmywaku, choć przy myciu większej ilości, świetnie się sprawdza – sitko w wannie i prawdziwy prysznic!!!

Składniki (4 porcje):




Pyszny i lekki sos z kurek fot. D.Szymborska


·      Makaron – opcja glutenowy lub nie, jeżeli chodzi o ilość gramów to zależy, jak się odchudzamy to ma wystarczyć 60 jak nie to może być 80…..
·      500g kurek – jak będzie więcej to nic się nie stanie,
·      dwa pęczki koperku (tak, tak uwielbiam koperek),
·      kilka łyżek śmietany,
·      kilka łyżek białego wina (wytrawnego),
·      masło (minimum 2 łyżki),
·      sól, pieprz,
·      opcjonalnie grillowany i dopiekany w piekarniku kurczak,
·      tarty parmezan do posypania (też opcjonalnie).


Przygotowanie:


Umyte kurki podsmażyć na maśle, dodać śmietanę, wino, siekany koperek. Doprawić do smaku. Dusić aż grzyby będą gotowe ale nie rozpadające. Nie podam dokładnego czasu bo wszystko zależy od wielkości grzybków. Podawać z makaronem, kurczakiem i parmezanem. W przypadku decyzji o połączeniu sosu z mięsem, warto filet z piersi kurczaka zagrodowego zgrillować, następnie dopiec w piekarniku. Podawać z pokrojonym w plastry kurczakiem.

Komentarze

  1. fajny pomysł na makaron, wypróbuj duszone pieczarki - też jest super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pewno, że pieczarki też są smaczne, ale jak zaczął się sezon na kurki to trzeba korzystać:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa