Ensalada mixta – czyli hiszpańska sałata
Pysznie, letnio, zdrowo i dietetycznie fot. D.Szymborska |
Nadaje się na każdą porę dnia. Hiszpanie jedzą ją wieczorem, ale może
też być śniadaniem. Wszystko w zależności od naszego humoru i stopni głodności.
Ensalada mixta to bardzo proste danie, właśnie przez swoją prostotę
wymaga najlepszej jakości składników. Ot, jak coś nie jest pierwszej świeżości
albo super jakości to smaku nie da się uratować.
Samo przygotowanie to kilka minut, pod warunkiem, że już wcześniej
ugotowaliśmy i wystudziliśmy jajko.
Dzięki dodaniu tuńczyka, który a) dużo pływał b) zdrowo się odżywiał c)
nie był rozdrobiony smak sałaty rewelacyjny!
Składniki (dla 2 osób):
·
Puszka wolno pływającego tuńczyka
w kawałka i oleju,
·
6 garści sałaty (różne liście,
świeże, pachnące, szarpane),
·
2 jajka,
·
pomidor gruntowy,
·
pieprz, sól,
·
sok z cytryny i oliwa.
Nic tylko jeść, teraz latem, gdy składniki – liście i pomidory są
najlepsze!
Uwielbiam takie sałatki :)
OdpowiedzUsuńcieżko ich nie lubić, prawda? :)
Usuń