Kurczak vindaloo
Kurczak vinadloo - u mnie nie tak bardzo ostra wersja fot. D.Szymborska |
Taka mieszanka portugalsko hinduskich smaków. U mnie w wersji ostrej
ale nie przepalającej podniebienia. Zabawy z gotowanie sporo, składniki do
kupienia w „normalnych” sklepach – efekt REWELACYJNE danie, które wybornie
smakuje na gorąco, ale dla leniwców, nadaje się do zjedzenia również na zimno!
To naprawdę ciekawe zarówno historycznie jak i smakowo danie. Bardzo
popularne w Goa, ale wymyślone przez Portugalczyków. Nazwa pochodzi od słów
wino, ocen winny i czosnek. Ja wina do mojej wersji nie dodawała, ale czosnku
było sporo i octu winnego również.
Portugalczycy wymyślili ostre danie, a hinduscy kucharze dodali do
niego ziemniaki. Nie żeby je specjalnie łagodzić ale przetłumaczyli sobie część
nazwy dania – aloo – co w hindi znaczy ziemniak!
Jeszcze jedna ciekawostka, to ostre curry jest tak popularnym daniem,
że w czasie Mistrzostw Świata w Piłce Nożnej (w 1998) powstała nawet piosenka o
tej nazwie – Vindaloo!
Składniki:
Składniki do tego dania i fasolki w mleku kokosowym fot. D.Szymborska |
Pasta vindaloo:
·
3 łyżki pomidorów z puszki,
·
1 i ½ łyżeczki przecieru z imbiru
(kupiłam słoiczek, ale można samemu utrzeć),
·
1 i ½ łyżeczki przecieru z czosnku
(jw.),
·
1 łyżeczka pasty z tamaryndowca,
·
szczypta chilli (bo ja bardzo
ostro nie lubię),
·
1 łyżka papryki,
·
1 łyżka cukru,
·
1 łyżeczka soli,
·
3 łyżki octu winnego,
·
1 łyżeczka pieprzu.
Wszystkie składniki sosu wymieszać starannie. Odstawić.
·
Olej do smażenia,
·
2 pokrojone w piórka cebule,
·
500g mięsa (ciemnego) z kurczaka,
·
3 zielone chilli (posiekane),
·
2 starte na tarce ziemniaki (na
plasterki, można też użyć mandoliny, ja nie mam i tarka w zupełności
wystarcza),
·
3 łyżki pomidorów z puszki,
·
1 pomidor bez skórki,
·
2 łyżki przyprawy garam masala,
·
kolendra (do dekoracji).
Przygotowanie:
Na oleju usmażyć cebulę, doprawić garam masala, dodać pastę. Podsmażyć
chwilkę, dodać kurczaka i chilli (pokrojonego w kawałki). Odczekać chwilę i
dodać pomidory (w dwóch postaciach), po chwili dolać szklankę wody, wszystko
starannie wymieszać i dodać ziemniaki. Gotować do czasu kiedy ziemniaki będą
gotowe. Czas gotowania zależy od tego jak szybko będziemy odparowywać sos, jak również
od tego jak cienko uda się nam pokroić ziemniaki.
W moje wersji danie jest smaczne, pikantne ale w ten „jadalny” sposób!
Podawać z chlebkiem naan albo ryżem. Idealnie się komponuje z fasolką w sosie
kokosowym (TUTAJ).
Nigdy nie jadłam takiego kurczaka :)
OdpowiedzUsuń