TRYB JASNY/CIEMNY

Bakłażan pieczony z mięsem mielonym – proste danie

Pysznie, prosto i całkiem elegancko fot. D.Szymborska


Najpierw, to co często w przepisach jest napisane małymi literkami albo przemilczane – przepis jest szybki pod warunkiem, że mamy gotowy farsz, jeżeli jest inaczej i zaczynamy gotowanie „od zera” to musimy sobie zarezerwować 3 godziny. Serio, tyle potrzeba by sos mięsny był naprawdę dobry plus 35minut na pieczenie bakłażanów.

Cała filozofia faszerowania bakłażanów ogranicza się do tego, żeby do wydrążonej połówki włożyć coś smacznego i zapiec nie przypalając. Ot tyle, więc danie proste.

Ja użyłam sosu z bardzo dużą ilością warzyw (pomidory, seler naciowy, cebule, czosnek), mięsa mielonego (wołowego), i mozzarelli. Efekt – pyszne faszerowane bakłażany!

I tutaj czas na dobrą wiadomość, do faszerowania bakłażanów świetnie się nadaje sos bolognese, albo sos tuńczykowy z pomidorami. Czyli to danie można przygotować na drugi dzień, i wtedy spędzić w kuchni 40 minut – faszerowanie – 5 minut (z umyciem wszystkiego „po”) i 35 pieczenie.


Składniki:


·      Sos mięsny,
·      Mozzarella (najlepiej zetrzeć na tarce z dużymi oczkami),
·      Bakłażan,
·      Papier do pieczenia lub naczynie żaroodporne – w obydwu wypadkach wysmarowane oliwą, tak by bakłażan nie przywarł i dało się go ładnie nałożyć na talerz.

Przygotowanie:


Piekarnik rozgrzać do 180 stopni, bakłażany umyć i przekroić na pół. W zależności od tego ile mamy sosu albo miąższ dołożyć do sosu albo wyrzucić. Nafaszerować, posypać startem serem i piec aż skórka zbrązowieje, czyli około 35 minut, choć gdy bakłażan jest większy to dłużej. Przed podaniem można posypać posiekaną natką z pietruszki.

Komentarze

  1. O tak! Uwielbiam pieczonego bakłażana, gdzie swojego kupiłaś?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to może też upieczesz? bakłażan ze sklepu bo akurat bazarek nie był mi po drodze....

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa