TRYB JASNY/CIEMNY

Ensalada mixta – czyli hiszpańska sałata

Pysznie, letnio, zdrowo i dietetycznie fot. D.Szymborska


Nadaje się na każdą porę dnia. Hiszpanie jedzą ją wieczorem, ale może też być śniadaniem. Wszystko w zależności od naszego humoru i stopni głodności.

Ensalada mixta to bardzo proste danie, właśnie przez swoją prostotę wymaga najlepszej jakości składników. Ot, jak coś nie jest pierwszej świeżości albo super jakości to smaku nie da się uratować.

Samo przygotowanie to kilka minut, pod warunkiem, że już wcześniej ugotowaliśmy i wystudziliśmy jajko.

Dzięki dodaniu tuńczyka, który a) dużo pływał b) zdrowo się odżywiał c) nie był rozdrobiony smak sałaty rewelacyjny!

Składniki (dla 2 osób):




·      Puszka wolno pływającego tuńczyka w kawałka i oleju,
·      6 garści sałaty (różne liście, świeże, pachnące, szarpane),
·      2 jajka,
·      pomidor gruntowy,
·      pieprz, sól,
·      sok z cytryny i oliwa.


Nic tylko jeść, teraz latem, gdy składniki – liście i pomidory są najlepsze!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa