TRYB JASNY/CIEMNY

Shake anansowy - łatwy przepis

Często najprościej oznacza najsmaczniej! fot. D.Szymborska


Śniadanie w szklance? Gotowe w ciągu kilku minut? Tak! Do tego orzeźwiające i bardzo smaczne!

Świeży ananas ma to do siebie, że z wielkiego owocu, zostaje bardzo mało jadalnych kawałeczków. Oczywiście trzeba go umiejętnie pokroić. Sieć pęka od filmików pokazujących „magiczne” sposoby na krojenie ananasów. Trzymam się sprawdzonego sposobu – odciąć pióropusz, potem ściąć boki, ukroić kawałki i wrzucić do miski albo blendera.

Składniki (2 szklanki):




Dwa składniki i napój gotowy! fot. D.Szymborska


·      1 mały, świeży ananas,
·      6 łyżek jogurtu greckiego,
·      opcjonalnie cukier (tylko wtedy gdy ananas jest zbyt mało dojrzały).

Przygotowanie:

Kawałki ananasa wrzucić do blendera dodać jogurt. Zmiksować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić, pamiętając o tym, że jeżeli to ma być dietetyczne śniadanie to a) cukier nie jest najlepszym pomysłem b) jogurt grecki ma sam w sobie dużo kalorii!

Shake można schłodzić, choć tak naprawdę wystarczy, jeżeli ananas i jogurt czekały na nas w lodówce!


Smacznego sportowego i wakacyjnego!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa