TRYB JASNY/CIEMNY

Indyk w śmietance z pieczarkami i makaronem ryżowym – danie bezglutenowe

Niby klasyczne danie ale dzięki podmiance na makaron ryżowy, smakuje oryginalnie i pasuje do upalnych dni fot. D.Szymborska


Własne dania nie mają zbyt krótkich nazw, ot takie opisowe, żeby było wszystko wiadomo. Za to smakuję wyśmienicie.

W sobotę zawody, niby dystans krótki ale potrzebuję energii a nie dodatkowych kilogramów, dlatego trzymam się mocno bezglutenowych pomysłów.

Lubię drób, kurczak często jest w talerzu, indyk rzadziej ale też bywa. Tutaj przepis na szybkie danie obiadowe albo gorącą kolację. Można podgrzewać ale nie należy zamrażać.

Kaloryczność w dużym stopniu zależy od ilości tłuszczu w śmietanie, na szczęście nie trzeba jej zbyt dużo, a zaletą jest to, że do makaronu ryżowego nie pasuje parmezan, więc nie kusi by na tarce dotrzeć sera, który jest bardzo kaloryczny!

Przygotowanie zajmuje około 30 minut. Pewnie by było szybciej gdyby pieczarki tylko myć a nie obierać, ale ja trzymam się tego, że umycie nie wystarczy.

Składniki (2 duże porcje):


Tym razem na zdjęciu wszystkie składniki - można popatrzeć, zapamiętać i popędzić na zakupy fot. D.Szymborska


·      250g pieczarek,
·      300g filetu z piersi indyka,
·      pęczek koperku (duży),
·      sól, pieprz,
·      150g makaronu ryżowego,
·      łyżeczka masła i oliwa do smażenia,
·      150ml śmietany (płynna, u mnie 30%).

Przygotowanie:

Duża micha - czyli jednodaniowy obiad/kolacja fot. D.Szymborska


Mięso pokroić w paski, usmażyć na oliwie, doprawić solą i pieprzem. Pieczarki obrać, pokroić w duże kawałki. Makaron ryżowy ugotować według instrukcji na opakowaniu (ja zawsze solę wodę), odcedzić i zahartować zimną wodą. Na odrobinie masła usmażyć pieczarki, dbać o to by się smażyły a nie dusiły – duża patelnia w tym pomaga. Dodać śmietanę i siekany koperek i mięso z indyka. Gdy sos się gotuje wrzucić na moment makaron ryżowy i starannie zamieszać. Od razu podawać.

Smacznego, energetycznego i  bezglutenowego wszystkim życzę!


Komentarze

  1. Przyjmuję do realizacji w weekend:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) to ja czekam na zdjęcie :) bo ciekawa jestem jak u Ciebie będzie to danie wyglądać :) pozdrawiam i smacznego oczywiście :)

      Usuń
    2. Zdjęć nie obiecuję ale wrażenia przekażę:)

      Usuń
    3. to czekam na wrażenia, nie każdy pstryka fotki swoim talerzom :)

      Usuń
    4. Danie przetestowane. Bardzo smaczne i pożywne no i można je szybko przygotować:) U mnie zajęło to niecałe 30 minut.

      Usuń
  2. bardzo fajny pomysł na obiad/kolację :-) jak kupię pieczarki to wyczaruję takie cudo :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. miłego czarowania, dużo (na szczęście) czarów nie trzeba :)

      Usuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa