TRYB JASNY/CIEMNY

Pesto bazyliowie – 40PLN za słoik

Najprościej, najpyszniej! fot. D.Szymborska

W supermarkecie pesto można kupić za kilka złotych. Można też przeczytać jego skład. Przestraszyć się i…zrobić swoje, domowe.

Tanie nie jest, ale za to bardzo aromatyczne i ogromnie wydajne. Inna sprawa, że jest tak pyszne, że można je wyjadać łyżeczką ze słoika, albo nakładać na przekrojonego na pół pomidorka koktajlowego i zjadać jako przekąskę…

Zastosowań pesto jest dużo, wiadomo, że do makaronu jest wręcz NIEZBĘDNE!

Tak wysoka cena za słoiczek (0.2L) z powodu zużytych składników. Do tego bliski termin końca przydatności do spożycia – bo tylko 7 dni. Wiadomo dobre, robione od podstaw produkty są pyszne/drogie/szybko się psują.

Składniki (0.2l pesto):


·      Dwie bazylie w doniczkach (duże!!!),
·      100g orzeszków pini,
·      60ml oliwy (musi być dobra, czyli z pierwszego tłoczenia),
·      tarty parmezan (60g),
·      kilka kropli tabasco (bo lubię),
·      oliwa do zalania gotowego pesto w słoiczku.

Przygotowanie:

Orzeszki pini uprażyć na teflonowej patelni, jeżeli się śpieszymy to schłodzić je w zamrażalniku. W tym czasie oskubać listki z bazylii (tak, tak ja nie blenduję łodyżek). Parmezan zetrzeć na tarce.

Do blendera wsypać uprażone orzeszki i liście bazylii, dolać oliwy i zblendować. Ewentualnie dolać oliwy, gdy pesto nie ma gładkiej konsystencji, kilka kropli tabasco nie zaszkodzi a fajnie podbije smak. Ma być lekko wodniste.


Przełożyć pesto z blendera do miski, dosypywać parmezan i mieszać, aż do uzyskania takiego smaku i konsystencji jak lubimy najbardziej. Pesto przełożyć do słoika i zalać oliwą. W lodówce może stać 7 dni, choć bardzo mało prawdopodobne by tyle wytrzymało bo jest takie pyszne!

Komentarze

  1. Mniam, ale szkoda, że ma tylko tydzień przydatności :/

    OdpowiedzUsuń
  2. nie trzeba się aż tak martwić, bo bardzo szybko "znika" ze słoika :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zgodzę się z Tobą- że dobre produkty szybko się psują a jeśli są tanie to ...przeważnie promocją nie jest - wystarczy przeczytać skład... i się zdziwić .Fajny pomysł na pesto - z chęcią skorzystam z Twojego przepisu :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to smacznego :) a takie pesto to świetny dodatek, do wielu dań :) makaron, sałaty, nawet kanapki :)

      Usuń
  4. domowe pesto zawsze najlepsze :) ja orzeszki pinii zastępuję płatkami migdałów i też jest pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nazwa bloga zobowiązuje :) dzięki za podpowiedź :)

      Usuń
  5. Od biedy można użyć tańszych składników byle bazylia pozostała w składzie i zawsze będzie pycha:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. no właśnie, że tutaj się nie mogę zgodzić, podmianki wpływają na smak....:(

      Usuń
  6. Ja często daję słonecznik, żeby było tańsze;-)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa