TRYB JASNY/CIEMNY

Kalmary i owoce morza w winie i śmietanie

Mariscos z makaronem fot. D.Szymborska

Ehh jakie to pyszne było. Do tego proste i szybkie czyli mariscos z makaronem. Przepis autorski, tyle, że nie mój ale T. Genialnie smaczny! Power jest więc można biegać….gdyby oczywiście można było….ale i na to przyjdzie czas.

Składniki (dla 3 osób):

·      200g mrożonych krążków kalmarów,
·      paczka (240g mrożonych owoców morza),
·      ½ pęczka pietruszki,
·      150ml śmietany (36%),
·      1 cebula,
·      masło i oliwa do smażenia,
·      500ml wina białego,
·      główka czosnku,
·      sól, pieprz i 300g makaronu,
·      starty parmezan.

Przygotowanie:

Cebulę posiekać. Czosnek pokroić na cieniutkie plasterki. Wszystko ładnie podsmażyć na maśle. Dodać wino i owoce morza.  Kalmary usmażyć na oliwie z masłem. Wszystko posolić  i dodać pieprzu. Wino odparować, dolać śmietany i wszystko chwilę razem podusić. Makaron ugotować. Odcedzić wymieszać z sosem i parmezanem. Nałożyć na talerze i posypać pietruszką. Smacznego biegowego, szczęściarze!

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa