TRYB JASNY/CIEMNY

Mamak mee goreng – przepis Gordon'a Ramsay z Malezji

Pyszne danie fot. D.Szymborska

Nowa książka kucharska, nowe wyzwania. Tym tazem Gordon’s Great Escape South Asia. Pierwszy wypróbowywany przepis, lista składników długa, samo przygotowanie też. Idealne jedzenie na wolny dzień, wolny od pracy ale nie w kuchni. Przepis z małymi zmianami w stosunku do oryginalnego.
Składniki (4 porcje):
Sos:
·      2 łyżki sosu chili,
·      2 łyżki sosu ostrygowego,
·      1 łyżka keczupu,
·      2 łyżki sosu sojowego (ciemnego),
·      2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych.
Danie:
·      2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych,
·      2 ząbki czosnku (posiekane),
·      2 szalotki posiekane,
·      400g fieltu z piersi kurczaka pokrojonego w kawałki,
·      2 ziemniaki (ugotowane bez skórki),
·      2 łyżeczki curry,
·      50g kiełków,
·      400g chińskiego makaronu,
·      250g krążków z kalmarów.
Przybranie:
·      2 dymki (zielona część) posiekane,
·      16 krewetek (szare, z których trzeba wyciągnąć jelita),
·      1 chili posiekane,
·      4 jajka ugotowane na twardo,
·      sok z limonki.
Przygotowanie:
Wymieszać składniki sosu. Rozgrzać patelnię (wok) z olejem u smażyć przez minutę szalotki i czosnek. Następnie wrzucić kurczaka, ziemniaki i curry, smażyć przez 4 minuty. Dodać sos do patelni i dobrze wymieszać. Poczekać aż sos zacznie się gotować, zredukować. Następnie dodać makaron (ugotowany według przepisu na opakowaniu) i kiełki, smażyć przez kolejne 3-4 minuty. W między czasie kalmary podsmażyć na patelni, a krewetki wrzucić do osolonej gotującej się wody tak by zrobiły się różowe. Wszystkie składniki wymieszać starannie. Nałożyć na talerze i przybrać dymką, jajkiem, chili i skropić sokiem z limonki.

Smacznego biegowego!

Malezyjskie pyszności fot. D.Szymborska

Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa