Buraki z serem kozim i rukolą
Buraki z serem kozim i rukolą fot. D.Szymborska |
Najpierw wiadomość z frontu – naciągnięty mięsień i spacer w lesie zamiast
wybiegania. No więc to „tylko” naciągnięty mięsień. Można truchtać tyle, że
spokojnie. Czyli też można zjeść pyszny lunch na osłodę niezrobionego treningu.
Przygotowanie zajmuje 15 minut, danie z tych najprostszych i (chyba) nie może
się nie udać! Smacznego biegowego bo buraki zdrowe a w tym połączeniu jeszcze
smakują wybornie! Przepis mojego autorstwa.
Składniki (dla jednej osoby):
·
1 duży burak gotowany na parze,
lub dwa mniejsze,
·
dwie garści rukoli,
·
dwa małe okrągłe serki kozie,
·
oliwa, ocet winny,
·
świeżo mielony pieprz i sól.
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzać (max). Blachę wyłożyć folią aluminiową. Gdy będzie już
nagrzany, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni. Włożyć serki kozie. W tym
czasie obrać burak, pokroić w plastry. Rukolę zgnieść w rękach, zrobić z niej
kuleczkę i na wierzch położyć kilka listków. Po kilku minutach delikatnie
wyciągnąć ser z piekarnika, ułożyć na rukoli, wszystko polać dobrą oliwą
(trochę) i octem winnym (niedużo), posypać solą (morską) i świeżo zmielonym
pieprzem. Wychodzi pyszna sałata, można podawać z ciepła bagietką (przy okazji
podgrzać ją w piekarniku). Smacznego biegowego!
Czerwony burak jest dobry wszechstronnie, śmiem twierdzić, że lepszy niż większość rodzimych owoców, niestety mało doceniany.
OdpowiedzUsuńa taki gotowany na parze jest bardzo ale to bardzo smaczny:)
Usuń