Zapiekany omlet z brokułami
Zapiekany omlet fot. D.Szymborska |
Uwielbiam
omlety. W najróżniejszej formie. Mam specjalną patelnię, która pozwala mi
dopiekać omlety w piekarniku. A tutaj nowy pomysł. To co go wyróżnia to
możliwość jedzenia również na zimno. Owszem, potrzebujemy więcej czasu na jego
przygotowanie, ale warto.
Po pierwsze brokuły – świeże leciutko podgotowane w
osolonej i posłodzonej wodzie (są wtedy ślicznie zielone, dlatego warto tą
szczyptę cukru dosypać).
Zblanszowana marchewka w plastrach. I tak naprawdę
wszystkie warzywa do tego pasują i możne je spokojnie dodawać. Żeby omlet był
trochę wyższy to warto lekko ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać z
żółtkami.
Ważne też w jakim naczyniu będziemy ten omlet zapiekać – jak chcemy
wyższy to naczynie mniejsze albo dużo więcej jajek. Smacznego biegowego
wszystkim! W piekarniku pieczemy na 180 stopni, aż jajka się zetną. Nie można zapomnieć o soli i pieprzu - to i to świeżo mielone!
wyglada przeapetycznie;)
OdpowiedzUsuńi tak też smakuje:)
Usuń