|
Domowy kompost agrestowy fot. D.Szymborska |
Kompot może być pyszny, cierpki ale przełamany słodyczą. Wystarczy
wieczorem „wstawić” do gotowania, potem schłodzić w lodówce i rano cieszyć się
cudownym, orzeźwiającym kompotem. Mój przepis jest bardzo prosty. Trzy garście
agrestu, starannie myjemy. Następnie obskubujemy ogonki. Wrzucamy do zimnej
wody (2l), dodajemy cukier palmowy. Nawet nie trzeba go kruszyć bo i tak
rozpuści się w czasie gotowania. Moim zdaniem wystarczy odpowiednik łyżki stołowej.
Kompot gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu. Przelewamy do dzbanka,
chłodzimy przez noc i rano PYCHA! Smacznego biegowego!
|
Domowy kompot agrestowy fot. D.Szymborska |
Polecam Ci dodać do owoców goździki i cynamon - wtedy już nie trzeba cukru.
OdpowiedzUsuń