22 lipca 2013

Domowy kompot agrestowy


Domowy kompost agrestowy fot. D.Szymborska

Kompot może być pyszny, cierpki ale przełamany słodyczą. Wystarczy wieczorem „wstawić” do gotowania, potem schłodzić w lodówce i rano cieszyć się cudownym, orzeźwiającym kompotem. Mój przepis jest bardzo prosty. Trzy garście agrestu, starannie myjemy. Następnie obskubujemy ogonki. Wrzucamy do zimnej wody (2l), dodajemy cukier palmowy. Nawet nie trzeba go kruszyć bo i tak rozpuści się w czasie gotowania. Moim zdaniem wystarczy odpowiednik łyżki stołowej. Kompot gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu. Przelewamy do dzbanka, chłodzimy przez noc i rano PYCHA! Smacznego biegowego!

Domowy kompot agrestowy fot. D.Szymborska

1 komentarz:

  1. Polecam Ci dodać do owoców goździki i cynamon - wtedy już nie trzeba cukru.

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa