TRYB JASNY/CIEMNY

Domowy kompot agrestowy


Domowy kompost agrestowy fot. D.Szymborska

Kompot może być pyszny, cierpki ale przełamany słodyczą. Wystarczy wieczorem „wstawić” do gotowania, potem schłodzić w lodówce i rano cieszyć się cudownym, orzeźwiającym kompotem. Mój przepis jest bardzo prosty. Trzy garście agrestu, starannie myjemy. Następnie obskubujemy ogonki. Wrzucamy do zimnej wody (2l), dodajemy cukier palmowy. Nawet nie trzeba go kruszyć bo i tak rozpuści się w czasie gotowania. Moim zdaniem wystarczy odpowiednik łyżki stołowej. Kompot gotujemy przez około 2 godziny na małym ogniu. Przelewamy do dzbanka, chłodzimy przez noc i rano PYCHA! Smacznego biegowego!

Domowy kompot agrestowy fot. D.Szymborska

Komentarze

  1. Polecam Ci dodać do owoców goździki i cynamon - wtedy już nie trzeba cukru.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa