Słodka gotowana kukurydza – sprawdzony sposób
Gotowana kukurydza fot. D.Szymborska |
Znów sezonowo. Zanim ugotuję kompot z agrestu to pyszna
kukurydza. Słodka, rozpływająca się w ustach, ale nie rozgotowana. Do tego
cieniutkie wiórki masła i parmezan utarty na tarce. Tarka tarce nierówna, mam
dwie – jedna robi normalane wiórki, takie grube a druga prawie przeźroczyste
wióreczki. Wybieram tą drugą, ścierając minimalna ilość sera optycznie wydaje
się, że to starty został olbrzymi kawałek. Efekt – posypuję cieniutkimi
wiórkami i cudownie to smakuje a zjadam dużo mniej!
Sprawdzony sposób na gotowanie kukurydzy jest następujący –
kukurydzę obskubać z niteczek i liści. Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać 1 i
½ łyżki miodu. Poczekać aż on się dobrze roztopi. Następnie włożyć kolbę
kukurydzy i gotować 10 minut. Podawać z masłem, solą i parmezanem.
Po co słodzić wodę miodem skoro w 40*C miód traci swoje dobroczynne właściwości? :)
OdpowiedzUsuńdla smaku?! dla mnie odpowiedź jest prosta:)
Usuń:)
Usuń