17 lipca 2013

Słodka gotowana kukurydza – sprawdzony sposób

Gotowana kukurydza fot. D.Szymborska


Znów sezonowo. Zanim ugotuję kompot z agrestu to pyszna kukurydza. Słodka, rozpływająca się w ustach, ale nie rozgotowana. Do tego cieniutkie wiórki masła i parmezan utarty na tarce. Tarka tarce nierówna, mam dwie – jedna robi normalane wiórki, takie grube a druga prawie przeźroczyste wióreczki. Wybieram tą drugą, ścierając minimalna ilość sera optycznie wydaje się, że to starty został olbrzymi kawałek. Efekt – posypuję cieniutkimi wiórkami i cudownie to smakuje a zjadam dużo mniej! 

Sprawdzony sposób na gotowanie kukurydzy jest następujący – kukurydzę obskubać z niteczek i liści. Zagotować wodę w dużym garnku. Dodać 1 i ½ łyżki miodu. Poczekać aż on się dobrze roztopi. Następnie włożyć kolbę kukurydzy i gotować 10 minut. Podawać z masłem, solą i parmezanem. 

3 komentarze:

  1. Po co słodzić wodę miodem skoro w 40*C miód traci swoje dobroczynne właściwości? :)

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa