16 lipca 2013

Grilowany ser halloumi z winną konfiturą

Halloumi z winną konfiturą fot. D.Szymborska

Sałaty nie muszą być nudne. Grecki ser halloumi przypomina trochę oscypek, jest stworzony do grillowania. Nie trzeba żadnej panierki, bułki tartej, mąki – bez tych zbędnych dodatków smakuje wyśmienicie. Ważne by był dobrze doprawiony – sól morska i pieprz w zupełności wystarczy. Przygotowanie takiego pysznego lunchu zajmuje około 15 minut. Najpierw mix sałat trzeba wymieszać z oliwą, doprawić. Nałożyć na talerz. Następnie grillową, teflonową patelnie rozgrzać. Kawałek sera pokroić w plastry. Grillować aż do uzyskania ślicznego (paseczkowatego) wyglądu. Nałożyć na talerz i dodać konfitury z wina. Zamiast jarzębiny, żurawiny smak dobrego czerwonego wina, cudownie skondensowany w konfiturze – to się świetnie komponuje. Uwaga ser halloumi jest bardzo kaloryczny więc z ilością plasterków na nasz lunch nie można przesadzać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa