Grilowany ser halloumi z winną konfiturą
Halloumi z winną konfiturą fot. D.Szymborska |
Sałaty nie muszą być nudne. Grecki ser halloumi przypomina trochę
oscypek, jest stworzony do grillowania. Nie trzeba żadnej panierki, bułki
tartej, mąki – bez tych zbędnych dodatków smakuje wyśmienicie. Ważne by był
dobrze doprawiony – sól morska i pieprz w zupełności wystarczy. Przygotowanie
takiego pysznego lunchu zajmuje około 15 minut. Najpierw mix sałat trzeba
wymieszać z oliwą, doprawić. Nałożyć na talerz. Następnie grillową, teflonową
patelnie rozgrzać. Kawałek sera pokroić w plastry. Grillować aż do uzyskania
ślicznego (paseczkowatego) wyglądu. Nałożyć na talerz i dodać konfitury z wina.
Zamiast jarzębiny, żurawiny smak dobrego czerwonego wina, cudownie
skondensowany w konfiturze – to się świetnie komponuje. Uwaga ser halloumi jest
bardzo kaloryczny więc z ilością plasterków na nasz lunch nie można przesadzać.
Komentarze
Prześlij komentarz