Penne z cukinią i ricottą – makaron na lato!
Makaron i cukinia fot. D.Szymborska |
Kolejny przepis z mojej ulubionej makaronowej książki – Mała Wielka
Księga Makaronu. Jedyną modyfikacją (tym razem) było dodanie kurczaka do części
makaronu bo domowy mięsożerca się tego domagał. Kurczak – filet z piersi
wybieganego kurczaka, pokrojony w kostkę i usmażony na maśle z oliwą. Przepis
super prosty, idealny ma lato. Świetnie smakuje w takie upały. Jedna porcja
(bez kurczaka) to około 650 kcal, w tym białko to 28 g, tłuszcz 26 a węglowodany
to 80 g. Smacznego biegowego wszystkim!!!
Składniki (dla 4 osób):
·
400g makaronu penne (Barilla),
·
1 cukinia,
·
4 ząbki czosnku,
·
bazylia w doniczce (same listki),
·
oliwa z oliwek (4 łyżki),
·
250g ricotty czyli jedno
opakowanie,
·
50g startego parmezanu,
·
dla mięsożerców kawałki kurczaka
usmażone na maśle z oliwą (dorzucone na końcu do sosu).
Przygotowanie:
Cukinie umyć, blanszować we wrzątku przez 2 minuty, potem włożyć do
zimnej wody. Pokroić na plastry o grubości około 1cm i przekroić na pół.
Wstawić wodę do gotowania makaronu. Czosnek obrać i drobno posiekać. Bazylię
pokroić w paski. Na patelni rozgrzać oliwę smażyć plastry cukinii przez minutę
dodać czosnek i bazylię. Wszystko starannie wymieszać, następnie dodać ricottę
i doprawić solą i pieprzem (najlepiej żeby to i to było świeżo mielone, a sól
była morska). Wymieszać z makaronem, nałożyć na talerze i posypać parmezanem.
Smacznego biegowego w te upały!
Makaron wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuń