11 lipca 2013

Grzanki ze szpinakiem za 100 Rupi (GoodFood India)


Grzanki ze szpinakiem za 100 Rupi fot. D.Szymborska

Good Food India – to naprawdę ciekawa lektura. I nie byłabym sobą jakbym nie wypróbowała przepisu. Zaczęłam od takiego śniadaniowego, z działu 7 posiłków za 700 Rupi. Wybrałam grzanki ze szpinakiem. Będzie mi się dobrze biegało! To takie większe śniadanie albo lunch. Dwie grzanki mają 431kcal, w tym 23g białka, 26.5g węglowodanów, 24g tłuszczu, 3g błonnika. Może mogłoby być bardziej dietetycznie ale było pysznie, hindusko i śniadaniowo. Do tego przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut. Smacznego biegowego wszystkim!

Składniki (dla 1 głodnej osoby):

·      Szpinak w liściach (ok 50g),
·      Jedno jajko,
·      Musztarda,
·      Jedna szalotka,
·      Ser cheddar (tarty lub w plastrach),
·      Sól i pieprz świeżo mielone,
·      Masło (mało),
·      2 pszenne tosty.

Przygotowanie:

Szpinak umyć, szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło (mało) podsmażyć szalotkę, dodać szpinak. W tym czasie rozgrzać piekarnik (max), w tosterze zrobić dwa tosty. Posmarować je musztardą, ułożyć na nich ser albo tarty albo w plasterku. Na patelnię wbić jajko i szybko zabełtać i zdjąć z „ognia”. Nałożyć na grzanki. Grzanki włożyć do piekarnika i poczekać aż ser się ładnie stopi. Po wyciągnięciu z piekarnika oprószyć solą i pieprzem. Smacznego biegowego za 100 Rupi!!!


2 komentarze:

  1. Z całej okładki zafascynowało mnie hasło "TRIPLE TESTED RECIPES" :D

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa