Grzanki ze szpinakiem za 100 Rupi (GoodFood India)
Grzanki ze szpinakiem za 100 Rupi fot. D.Szymborska |
Good Food India – to naprawdę ciekawa lektura. I nie byłabym sobą
jakbym nie wypróbowała przepisu. Zaczęłam od takiego śniadaniowego, z działu 7
posiłków za 700 Rupi. Wybrałam grzanki ze szpinakiem. Będzie mi się dobrze
biegało! To takie większe śniadanie albo lunch. Dwie grzanki mają 431kcal, w
tym 23g białka, 26.5g węglowodanów, 24g tłuszczu, 3g błonnika. Może mogłoby być
bardziej dietetycznie ale było pysznie, hindusko i śniadaniowo. Do tego
przygotowanie zajmuje mniej niż 15 minut. Smacznego biegowego wszystkim!
Składniki (dla 1 głodnej osoby):
·
Szpinak w liściach (ok 50g),
·
Jedno jajko,
·
Musztarda,
·
Jedna szalotka,
·
Ser cheddar (tarty lub w plastrach),
·
Sól i pieprz świeżo mielone,
·
Masło (mało),
·
2 pszenne tosty.
Przygotowanie:
Szpinak umyć, szalotkę posiekać. Na patelni roztopić masło (mało)
podsmażyć szalotkę, dodać szpinak. W tym czasie rozgrzać piekarnik (max), w
tosterze zrobić dwa tosty. Posmarować je musztardą, ułożyć na nich ser albo
tarty albo w plasterku. Na patelnię wbić jajko i szybko zabełtać i zdjąć z „ognia”.
Nałożyć na grzanki. Grzanki włożyć do piekarnika i poczekać aż ser się ładnie
stopi. Po wyciągnięciu z piekarnika oprószyć solą i pieprzem. Smacznego
biegowego za 100 Rupi!!!
Z całej okładki zafascynowało mnie hasło "TRIPLE TESTED RECIPES" :D
OdpowiedzUsuńkocham szpinak:)
OdpowiedzUsuń