TRYB JASNY/CIEMNY

Niemiecki sznycel z kapustą i młodymi ziemniakami

Sznycel fot. D.Szymborska

Nie tylko makaron, choć głównie to jest na moim talerzu. Tak jak ensalada mixta była miłym wspomnieniem Hiszpanii tak sznycel przypomina mi Fryburg. 

Obiad prosty, niewymagający a pyszny. Sekret jak zwykle tkwi w jakości składników. Młode ziemniaki, dobre mięso i dobra kiszona kapusta. Mięso rozbite, w panierce z bułki tartej i jajka i mąki – bez żadnych ulepszaczy. Do tego młode ziemniaczki gotowane z wodzie do której oprócz soli wrzuca się koperek. Ćwiartka cytryny do skropienia mięsa. Pycha! 

Wreszcie kapusta kiszona – odciśnięta, z odrobiną cukru, oleju, tartego jabłka, tartej marchewki i kminku. Pycha! Brakowało tylko szprycera ale to trzeba będzie nadrobić!

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa