Niemiecki sznycel z kapustą i młodymi ziemniakami
Sznycel fot. D.Szymborska |
Nie tylko makaron, choć głównie to jest na moim talerzu. Tak jak
ensalada mixta była miłym wspomnieniem Hiszpanii tak sznycel przypomina mi
Fryburg.
Obiad prosty, niewymagający a pyszny. Sekret jak zwykle tkwi w jakości
składników. Młode ziemniaki, dobre mięso i dobra kiszona kapusta. Mięso
rozbite, w panierce z bułki tartej i jajka i mąki – bez żadnych ulepszaczy. Do
tego młode ziemniaczki gotowane z wodzie do której oprócz soli wrzuca się koperek.
Ćwiartka cytryny do skropienia mięsa. Pycha!
Wreszcie kapusta kiszona –
odciśnięta, z odrobiną cukru, oleju, tartego jabłka, tartej marchewki i kminku.
Pycha! Brakowało tylko szprycera ale to trzeba będzie nadrobić!
Komentarze
Prześlij komentarz