Krewetki Black Tiger ze spaghetti
Krewetki Black Tiger i makaron fot. D.Szymborska |
Uwielbiam krewetki, odkąd na zajęciach z kuchni tajskiej dowiedziałam
się jak łatwo je patroszyć i co ważniejsze, że tylko te szare są naprawdę
surowe to…mogłabym je jeść non stop. Tutaj przepis na szybki makaron z sosem
rybnym i krewetkami tygrysimi.
Składniki (dla 1 osoby):
·
3 świeże (czyli szare krewetki)
Black Tiger,
·
czosnek,
·
1/3 cebuli (posiekanej),
·
tuńczyk w kawałkach w oleju – 1/3
puszki,
·
2 pomidory,
·
świeża bazylia i świeże oregano,
·
pieprz i sól,
·
oliwa,
·
75g makaronu,
·
starty parmezan,
·
natka pietruszki,
·
cytryna.
Przygotowanie:
Pomidory włożyć do wrzątku. Po chwili wyciągnąć i obrać ze skórki.
Następnie wyciąć z nich gniazda nasienne, posiekać i wrzucić do garnka, dodać
oliwy i soli i gotować aż zrobi się sos. W tym czasie zeszklić cebulę na oliwie.
Dodać tuńczyka i skropić oliwą. Wymieszać z sosem pomidorowym, doprawić i dodać
posiekane liście bazyli i oregano. Na drugiej patelni usmażyć posiekany
czosnek, na koniec dodać krewetki. Poznamy, że są gotowe po tym jak zmienią
kolor. Parmezan utrzeć a pietruszkę posiekać. Ugotowany makaron wymieszać z
sosem, ułożyć krewetki, posypać parmezanem i pietruszką. Smacznego biegowego
wszystkim!
zrobiłam się niesamowicie głodna oglądając zdjęcia i czytając przepis! skopiowany, do zrobienia jak najszybciej! can't wait!
OdpowiedzUsuńto smacznego:) bo mi to bardzo smakowało:))
UsuńZglodnialam na sam widok!
OdpowiedzUsuń