21 lipca 2013

Krewetki Black Tiger ze spaghetti

Krewetki Black Tiger i makaron fot. D.Szymborska



Uwielbiam krewetki, odkąd na zajęciach z kuchni tajskiej dowiedziałam się jak łatwo je patroszyć i co ważniejsze, że tylko te szare są naprawdę surowe to…mogłabym je jeść non stop. Tutaj przepis na szybki makaron z sosem rybnym i krewetkami tygrysimi.

Składniki (dla 1 osoby):

·      3 świeże (czyli szare krewetki) Black Tiger,
·      czosnek,
·      1/3 cebuli (posiekanej),
·      tuńczyk w kawałkach w oleju – 1/3 puszki,
·      2 pomidory,
·      świeża bazylia i świeże oregano,
·      pieprz i sól,
·      oliwa,
·      75g makaronu,
·      starty parmezan,
·      natka pietruszki,
·      cytryna.

Przygotowanie:

Pomidory włożyć do wrzątku. Po chwili wyciągnąć i obrać ze skórki. Następnie wyciąć z nich gniazda nasienne, posiekać i wrzucić do garnka, dodać oliwy i soli i gotować aż zrobi się sos. W tym czasie zeszklić cebulę na oliwie. Dodać tuńczyka i skropić oliwą. Wymieszać z sosem pomidorowym, doprawić i dodać posiekane liście bazyli i oregano. Na drugiej patelni usmażyć posiekany czosnek, na koniec dodać krewetki. Poznamy, że są gotowe po tym jak zmienią kolor. Parmezan utrzeć a pietruszkę posiekać. Ugotowany makaron wymieszać z sosem, ułożyć krewetki, posypać parmezanem i pietruszką. Smacznego biegowego wszystkim!

3 komentarze:

  1. zrobiłam się niesamowicie głodna oglądając zdjęcia i czytając przepis! skopiowany, do zrobienia jak najszybciej! can't wait!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. to smacznego:) bo mi to bardzo smakowało:))

      Usuń
  2. Zglodnialam na sam widok!

    OdpowiedzUsuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa