Warsztaty gotowania – kuchnia hiszpańska w Cook Up
Tortilla fot. D.Szymborska |
Hiszpański wieczór. To lubię. Warsztaty
prowadzi Julian Redondo-Bueno. W programie zupy, tortille i paella, a jeszcze
deser. Przepisy będę dozować. Co do przepisu na paelle to cóż nie mogę się
zgodzić z Julianem, w życiu nie użyję filetów z piersi kurczaka i kukurmy – ja
zostaję przy kawałkach kurczaka z kością i nie rezygnuję z szafranu. Dlatego
przepisu na paelle cytować nie będę i już!
Bardzo lubię tortille, przyrządzam ją inaczej
niż proponował Julian. Jego przepis okazał się bardzo smaczny dlatego myślę, że
do niego wrócę, tym bardziej, że dowiedziałam się, gdzie mogę kupić surowe
chorizo!
Składniki (duża tortilla):
·
1 papryka czerwona,
·
1 papryka zielona,
·
150g surowej kiełbasy chorizo,
·
6 ziemniaków,
·
6 jajek,
·
oliwa, sól i pieprz.
Przygotowanie:
Z papryk usunąć gniazda nasienne. Porwać je
na średniej wielkości kawałki. Nalać na patelnie dużo oliwy. Gdy już będzie
rozgrzana smażyć paprykę aż będzie miękka, dodać pokrojone w plasterki chorizo.
Odcedzić, tłuszczu nie wylewać. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie
plasterki. Smażyć na tłuszczu odlanym z papryk i chorizo. Najlepiej partiami.
Przełożyć ziemniaki na sitko, na patelnię nalać troszkę tłuszczu. Jajka wbić do
miski i starannie wymieszać. Wymieszać z pozostałymi składnikami dodać sól i
pieprz. Wlać na patelnię. Gdy hiszpański omlet będzie dymić. Przyłożyć talerz
do patelni, szybko odwrócić i smażyć z drugiej strony. Tortilla wyszła
wybornie!
Dla mnie hitem był przepis gdzie zamiast ziemniaków używało się
chipsów. Niestety Julian nie pozwolił takiej przygotowywać, sam zrobił jedną i tyle…. A myślę, że po
przepis z chipsami sięgnę tylko z pewnością dosolę, bo jak dla mnie solone
chipsy to za mało, żeby tortilla miała wyrazisty smak. Inna sprawa, że ja lubię
mocno doprawione dania. Warsztaty z Julianem to było wyzwanie, hiszpański
bałagan w kuchni w połączeniu z Cavą i dobrą muzyką – oj działo się z CookUP.
Tortilla fot. D.Szymborska |
Komentarze
Prześlij komentarz