19 lipca 2013

Warsztaty gotowania – kuchnia hiszpańska w Cook Up

Tortilla fot. D.Szymborska


Hiszpański wieczór. To lubię. Warsztaty prowadzi Julian Redondo-Bueno. W programie zupy, tortille i paella, a jeszcze deser. Przepisy będę dozować. Co do przepisu na paelle to cóż nie mogę się zgodzić z Julianem, w życiu nie użyję filetów z piersi kurczaka i kukurmy – ja zostaję przy kawałkach kurczaka z kością i nie rezygnuję z szafranu. Dlatego przepisu na paelle cytować nie będę i już!

Bardzo lubię tortille, przyrządzam ją inaczej niż proponował Julian. Jego przepis okazał się bardzo smaczny dlatego myślę, że do niego wrócę, tym bardziej, że dowiedziałam się, gdzie mogę kupić surowe chorizo!

Składniki (duża tortilla):
·      1 papryka czerwona,
·      1 papryka zielona,
·      150g surowej kiełbasy chorizo,
·      6 ziemniaków,
·      6 jajek,
·      oliwa, sól i pieprz.

Przygotowanie:
Z papryk usunąć gniazda nasienne. Porwać je na średniej wielkości kawałki. Nalać na patelnie dużo oliwy. Gdy już będzie rozgrzana smażyć paprykę aż będzie miękka, dodać pokrojone w plasterki chorizo. Odcedzić, tłuszczu nie wylewać. Ziemniaki obrać i pokroić w cieniutkie plasterki. Smażyć na tłuszczu odlanym z papryk i chorizo. Najlepiej partiami. Przełożyć ziemniaki na sitko, na patelnię nalać troszkę tłuszczu. Jajka wbić do miski i starannie wymieszać. Wymieszać z pozostałymi składnikami dodać sól i pieprz. Wlać na patelnię. Gdy hiszpański omlet będzie dymić. Przyłożyć talerz do patelni, szybko odwrócić i smażyć z drugiej strony. Tortilla wyszła wybornie! 

Dla mnie hitem był przepis gdzie zamiast ziemniaków używało się chipsów. Niestety Julian nie pozwolił takiej przygotowywać,  sam zrobił jedną i tyle…. A myślę, że po przepis z chipsami sięgnę tylko z pewnością dosolę, bo jak dla mnie solone chipsy to za mało, żeby tortilla miała wyrazisty smak. Inna sprawa, że ja lubię mocno doprawione dania. Warsztaty z Julianem to było wyzwanie, hiszpański bałagan w kuchni w połączeniu z Cavą i dobrą muzyką – oj działo się z CookUP.

Tortilla fot. D.Szymborska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa