4 lipca 2013

Power sałata na upały – awokado z mozzarellą

Super -power - sałata fot. D.Szymborska

To zdecydowanie jest letnia sałata. T. przywiózł ten przepis z Frankfurtu, usprawniliśmy przez dodanie oliwek i to co ważne, to jest sałata dla najbardziej początkującego kucharza. Zawsze się udaje, jest elegancka i można ją „zaszpanować” przy gościach. Jak to bywa cały sekret tkwi w jakości składników – malinowe pomidory, dobra mozzarella, świetna oliwa, sól i pieprz świeżo mielone, do tego papryczki i oliwki i już. Warto podawać z ciepłą bagietką. Awokado to owoc dla biegaczy – ma wszystko czego nasz organizm potrzebuje.

Składniki (dla jednej osoby):

·      pomidor obrany ze skórki, pokrojony w plastry,
·      pół awokado pokrojone w plastry,
·      mozzarella (125g) pokrojona w plastry,
·      sok z cytryny do skropienia pomidorów,
·      liście bazylii posiekane,
·      papryczka jalapeno (pokrojona drobno) i oliwki
·      świeżo mielony pieprz, sól,
·      dobra oliwa.

Sałata fot. D.Szymborska

1 komentarz:

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa