Placuszki owsiane – konkurs "Lżejszy Maraton"
Owsiane placuszki fot. D.Szymborska |
Zacznę od tego, że wkrótce kolejna odsłona konkursu związanego z
chudnięciem do maratonu jesiennego. A teraz zaległe smażenie placuszków
owsianych, które zajęły drugie miejsce w konkursie.
Przepis Ani Sz. brzmi tak:
OWSIANE
PLACUSZKI
Szklanka
płatków owsianych
2
jajka
Łyżeczka
proszku do pieczenia
2
Łyżki mąki
Pół
łyżeczki cynamonu
Torebka
cukru waniliowego lub 4 łyżki miodu
Garść
rodzynek, opcjonalnie orzechy włoskie, figi itp., można wszystkiego po trochu
Płatki
namoczyć wrzątkiem 1 do 1. Jeśli robimy z miodem, to dodajemy to nich miód.
Gdy
zmiękną, dodajemy jajka i resztę składników.
Smażymy
na mocno rozgrzanej patelni i oliwie.
Jemy
same lub z owocami, których teraz w bród.
Teraz
moje uwagi. Ja zrobiłam z miodem, postępowałam zgodnie z instrukcją i uważam,
że coś za dużo oliwy do smażenia. Bo potem placuszki trzeba było odsączać na
ręczniku kuchennym. Moja wersja zdecydowanie zbyt bardzo przypominała pancakes,
co nie zmienia faktu, że pysznie smakowała!
To
smacznego biegowego wszystkim.
Komentarze
Prześlij komentarz