2 lipca 2013

Ensalada Mixta – zdrowy lunch lub przystawka dla singla


Ensalada mixta fot. D.Szymborska
Trochę mi brakuje Hiszpanii, tych knajpek, spacerów, muzeów i wina. Dlatego żeby sobie przypomnieć jak to miło jest zjeść coś lekkiego w środku dnia – ensalada mixta. I uwaga, smakowała dokładnie tak jak dwa tygodnie temu w Madrycie. Przygotowanie zajmuje chwilę, podana z dobrą bagietką staje się naprawdę fajnym lunchem albo bardzo sycącą przystawką. Podaje przepis na jedną osobę takie singielskie jedzenie!

Składniki (dla jednej osoby):

·      1/3 paczki mieszanki sałat (tylko zielone, może być np. Fit&Easy Party)
·      ½ puszki tuńczyka w oleju (odsączonego),
·      4 szparagi ze słoika (białe),
·      1 jajko ugotowane na twardo,
·      1 pomidor,
·      kilka wiórków startego parmezanu,
·      oliwa, ocet winny (biały), sól morska i pieprz świeżo mielony.

Przygotowanie:

Szparagi odsączyć i pokroić na 3cm kawałki, jako pokroić w ćwiartki, pomidora w ósemki. Sałaty wymieszać z oliwą i octem winnym. Nałożyć na półmisek, dodać odsączonego tuńczyka, szparagi, pomidory. Wszystko posypać parmezanem doprawić solą i pieprzem. Podawać z bagietką, którą jak mamy chwilę warto podgrzać w piekarniku. Smacznego biegowego, bo taką ensaladę mixtę można też zjeść po południu przed wieczornym treningiem….

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. i dietetycznie:) ew można zastąpić tuńczyka w oleju na tuńczyka z wody ale niestety smak nie ten....

      Usuń

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa