Ensalada Mixta – zdrowy lunch lub przystawka dla singla
Ensalada mixta fot. D.Szymborska |
Trochę mi brakuje
Hiszpanii, tych knajpek, spacerów, muzeów i wina. Dlatego żeby sobie
przypomnieć jak to miło jest zjeść coś lekkiego w środku dnia – ensalada mixta.
I uwaga, smakowała dokładnie tak jak dwa tygodnie temu w Madrycie.
Przygotowanie zajmuje chwilę, podana z dobrą bagietką staje się naprawdę fajnym
lunchem albo bardzo sycącą przystawką. Podaje przepis na jedną osobę takie
singielskie jedzenie!
Składniki (dla
jednej osoby):
·
1/3 paczki mieszanki sałat (tylko
zielone, może być np. Fit&Easy Party)
·
½ puszki tuńczyka w oleju
(odsączonego),
·
4 szparagi ze słoika (białe),
·
1 jajko ugotowane na twardo,
·
1 pomidor,
·
kilka wiórków startego parmezanu,
·
oliwa, ocet winny (biały), sól
morska i pieprz świeżo mielony.
Przygotowanie:
Szparagi odsączyć i pokroić na 3cm kawałki, jako pokroić w ćwiartki,
pomidora w ósemki. Sałaty wymieszać z oliwą i octem winnym. Nałożyć na
półmisek, dodać odsączonego tuńczyka, szparagi, pomidory. Wszystko posypać
parmezanem doprawić solą i pieprzem. Podawać z bagietką, którą jak mamy chwilę
warto podgrzać w piekarniku. Smacznego biegowego, bo taką ensaladę mixtę można
też zjeść po południu przed wieczornym treningiem….
Mniam :)
OdpowiedzUsuńi dietetycznie:) ew można zastąpić tuńczyka w oleju na tuńczyka z wody ale niestety smak nie ten....
Usuń