TRYB JASNY/CIEMNY

Wytrawne śniadanie – placuszki z batatów i cukinii

Dzięki dopiekaniu w piekarniku placuszki są chrupiące i niezbyt tłuste (pomimo smażenia na oleju) fot. D.Szymborska


Dżemy do owsianek – super smaczne, pancakes z owocowymi dodatkami (mimo, że wieki temu nie robione) – uwielbiam, jogurt z domowa granolą – też pyszny. Wszystko mniej lub bardziej słodkie. A może tak inaczej? Wytrawnie ale wciąż śniadaniowo?

Placuszki proste w przygotowaniu, można je podać z boczkiem ale wtedy to się robi już baaardzo kalorycznie i zdecydowanie mniej dietetycznie.

A tak kolorowe śniadanie o przełamanym słonym smaku, co ważne, placuszki można podgrzać w piekarniku i nie stracą dużo ze swojego pierwotnego smaku. Bo przecież nie sądzę, żeby komuś chciało się trzeć warzywa, smażyć i potem dopiekać TYLKO dwa placuszki.

Zamiast słodkich ziemniaków można użyć zwyczajnych, tyle, że wtedy placuszki przestaną być takie oryginalne, bo któż nie jadał placków ziemniaczanych……

Składniki (6 sztuk):


·      ½ średniej cukinii,
·      2 duże bataty,
·      sól, pieprz,
·      2 żółtka,
·      olej do smażenia.

Przygotowanie:

Bataty obrać, zetrzeć na tarce. Cukinie umyć i też zetrzeć na tarce – duże oczka, wymieszać wszystko starannie dodać 2 żółtka, doprawić. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na patelni smażyć sporej wielkości placuszki po około 3 minuty na stronę, uważać żeby się nie spaliły. Przełożyć na blachę do pieczenia i pozwolić im dopiec się w piekarniku do czasu usmażenia wszystkich 6 sztuk. Podawać ze świeżo mieloną solą morską!


Komentarze

Prześlij komentarz

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa