Czerwone pesto i makaron od serca
Makaron serca z czerwonym pesto fot. D.Szymborska |
Zielone pesto – cud miód w wersji domowej jest u nas dość często. Z
dwóch powodów – jak już robimy to wychodzi zawsze duża porcja, dwa pasuje
prawie do wszystkich makaronów więc się nie marnuje. Teraz przyszła pora na
czerwone. Pamiętam jak smakował mi makaron na lotnisku w Berlinie, tam wydawali
pakiety startowe na kwietniowy półmaraton i można było kupić sobie plastikową
miskę makaronu z czerwonym pesto. Pycha. A ten nasz domowy to chyba nawet
lepszy. Przepis z czerwonej książki czyli z Małej Wielkiej Księgi Makaronu,
wersja oczywiście wzorowana i zmodyfikowana.
Kalorii zawiera około 700 – duża porcja czyli 100g makaronu, sos i
mięso.
Składniki:
·
100g suszonych pomidorów (na
słońcu bez oliwy),
·
50g migdałów (najlepiej kupić już
takie obrane),
·
60g orzeszków piniowych,
·
80g startego parmezanu,
·
½ pęczka natki (albo jedna
doniczka),
·
1 doniczka z bazylią,
·
2 łyżki octu balsamicznego,
·
makaron (u nas szalone serca),
·
pierś z kurczaka zagrodowego,
·
tarty parmezan,
·
oliwa, masło, pieprz i sól.
Przygotowanie:
Suszone pomidory gotować przez około 5 minut w lekko osolonej wodzie.
Wyjąć z wody ale samej wody nie wylewać bo przyda się do sosu. Będziemy
potrzebowali 150ml wody z gotowania pomidorów. Migdały i orzeszki prażymy na
patelni teflonowej (bez tłuszczu). Następnie miksujemy: pomidory, orzeszki,
migdały, parmezan. Dolewamy wody z gotowania pomidorów, potem dodajemy do pesto
bazylię i pietruszkę, doprawiamy solą i ewentualnie cukrem, wlewamy ocet
balsamiczny. Gdy już wszystko zmiksujemy to mieszamy razem z oliwą – pesto smakuje
dużo lepiej. Makaron gotujemy. Kurczaka smażymy ma maśle – pokrojonego w
paseczki. Mieszamy makaron, sos, kurczaka i dodajemy jeszcze trochę tartego
parmezanu. Wychodzi pysznie! Smacznego biegowego!!!
Makaron serca z czerwonym pesto fot. D.Szymborska |
mniamm :)
OdpowiedzUsuńoj tak, tak i jeszcze dużo pesto zostało więc będzie jakaś zmodyfikowana powtórka!!!
UsuńJa mam pytanie odnośnie tych suszonych pomidorów.Gdzie można kupić takie bez oliwy?? Jestem miłośniczką pomidorów pod wszelką postacią, ale suszonych bez oliwy nie miałam okazjo próbować.
OdpowiedzUsuńw większości duży supermarketów można je kupić, pakowane są po 100g kosztują od 10 do 15 złotych, szukaj ich obok oliwek i pomidorów w oliwie:) powodzenia:)))
UsuńDziękuję bardzo.. Na pewno wypróbuję w najbliższym czasie Twój przepis :)
Usuńto powodzenia:) i smacznego oczywiście:) pomidory suszone są też idealne do szpinaku.....
Usuń