Krewetki w muszelkach z sosem pomarańczowym (718kcal)
Pomarańczowe krewetki w muszlach fot. D.Szymborska |
Znów rewelacyjny makaron. Tym razem przepis mało modyfikowany w
stosunku do oryginału z Małej, Wielkiej Księgi Makaronu. Jedna porcja to uwaga
718kcal, w tym 34g biała, 31g tłuszczu, i 69g węglowodanów. Stosunkowo szybki –
przygotowuje się go około 30 minut.
Składniki:
·
400g krewetek (wystarczą medium
jak nie mają ogonków),
·
40g masła,
·
1 cebula (ważne by była słodka),
·
1 łyżka mąki,
·
250ml śmietany (płynna 36%),
·
350g makaronu muszelki (dla 3
osób),
·
1 pęczek koperku,
·
125ml soku pomarańczowego (może
być z kartonika),
·
1 łyżka startej skórki
pomarańczowej,
·
pieprz i sól,
·
tarty parmezan.
Przygotowanie:
Krewetki obmyć z glazury, wysuszyć ręcznikiem kuchennym. Obsmażyć na
maślę – po 1 minucie z każdej strony. Wyjąc łyżką cedzakową, odstawić na bok.
Cebulę dusić na tym samym tłuszczu (pokrojoną w drobną kostkę). Dodać łyżkę
mąki, wlać śmietanę i starannie mieszać ten niby beszamel. Dolać wino i dalej
mieszać. Ugotować makaron. Dodać krewetki do sosu i gotować jeszcze kolejne 2
minuty. Koperek posiekać, dodać do sosu. Wymieszać, następnie dodać skórkę z
pomarańczy, sok, znów starannie wymieszać. Pogotować jeszcze chwilę. Sos
przelać do garnka w którym gotowaliśmy makaron, dodać sos i starannie wymieszać
z tartym parmezanem. Smacznego biegowego! To pyszny, delikatny makaron o
ciekawym krewetkowo pomarańczowym smaku.
Pomarańczowe krewetki w muszlach fot. D.Szymborska |
Piekne, kremowe, przyjemne...! Aneta
OdpowiedzUsuńi pyszne:)
UsuńZdjęcie wywołuje ślinotok :) Do wypróbowania!
OdpowiedzUsuń