Wspomnienie sylwestrowej kolacji…
Halibut fot. D.Szymborska |
Zgrywając zdjęcia, patrząc na menu tak szkoda, że już po wszystkim.
Kolacja sylwestrowa była cudowna. Wszystko pasowało do siebie, wino do
jedzenia, jedzenie do wina. Pasowałam i ja w małej czarnej, na obcasach – w
wersji eleganckiej. Byłam tak przejęta kolacją, że zapomniałam poprosić o
zdjęcie. Zatem nie mam pamiątki mojej elegancji, co oznacza, że trzeba będzie
gdzieś się znów wybrać. A teraz szczegóły – Kraków, restauracja Ancora, szef
kuchni Adam Chrząstkowski. 6 dań, 6 win. Prawie 6 godzin kolacji.
Początek – Rose NV, A.C. Champagne, Pol Cochet – jak tak się zaczyna to
może być tylko lepiej. Pyszny różowy szampan, gorzki, intrygujący.
Zakąska zimna to halibut w kokosie z sałatą z jabłek, ziół i kwiatów.
Zimny, soczysty kawałek ryby podany na krojonym w słupki jabłku, do tego mus z
ziół z płatkami margerytki. A to wszystko podane z chłodnym Gruner Veltiner
Classic 2011, D.A.C. Weinviertel, Prechti. Potem ciepła ale nie za gorąca zupa
z trzema rozpływającymi się pierożkami czyli rosół z podwędzanej kaczki z
klopsikami z foie gras.
Zmiana kieliszków, i wino wieczoru – Chardonnay 2010, First Press, AVA
Napa Valley. A do tego szklaneczka z owsianką. Nie żartuję tyle, że to nie była
zwykła owsianka ale baza dla cielęciny podanej z jajkiem i orzechami – giczka
cielęca z jajkiem, owsem i orzechami.
Największy talerz – danie główne – comber z jelenia z puree z wędzonych
ziemniaków serowowany z buraczkami i sałatką z marynowanych warzyw i kiełków.
Zaimponowały mi wędzone ziemniaki bo nie przepadam za stekami. Do tego Chateau
Fonroque 2004, A.C. St.-Emillion Grand Cru.
Płynne przejście z białego do czerwonego wina. Zaskakujące zestawienie
sera, jarzębiny i Pionot Noir Gran Reserva 2009, Ventissquero, DO Casabloanca.
O wybiła północ. Życzenia. Grand Cru, Blanc de Blancs NV, A.C. Champagne,
Le Mesnil i chwila czekania na deser – w cieście filo zapieczone owoce z
waniliowym sosie.
Tak to właśnie było w Sylwestra – wczoraj/dzisiaj…
Zupa fot. D.Szymborska |
Giczka cielęca fot. D.Szymborska |
Danie główne fot. D.Szymborska |
Ser fot. D.Szymborska |
Deser fot. D.Szymborska |
Smacznie:)
OdpowiedzUsuńba pysznie!
UsuńInspirującego 2013 roku!
OdpowiedzUsuńTobie też:)
UsuńTo musiał być wspaniały wieczór :) Dziękuję serdecznie :) Wszystkiego dobrego!
OdpowiedzUsuń