25 stycznia 2013

Pörkölt czyli gulasz z kaszą i ogórkami


Porklot z kaszą i ogórkami fot. D.Szymborska

Już raz go gotowałam. Wyszedł wtedy naprawdę pysznie. A teraz? Jeszcze lepiej. Z przepisami to jest tak, że im więcej razy przygotowujemy to samo danie tym więcej o nim wiemy. Dlatego lekko zmodyfikowałam przepis z Przewodnika kulinarnego Pascala – Węgry. Bardzo ważne jest o by kaszę ugotować wcześniej a potem podsmażyć – zyskuje bardzo dużo! 

Smacznego biegowego! 

Jeszcze tylko uwaga – przy tym daniu spędziłam w kuchni 2 godziny na przygotowaniach, a potem jeszcze kolejne 3 godziny porkolt bulgotał w garnku.

Składniki:
·      Kasza gryczana (jak ktoś woli może być taka w woreczkach do gotowania, choć wydaje mi się, że ta co „dochodzi” w garnku smakuje lepiej),
·      800g wołowiny (pokrojone w sześcianiki o boku około 1.5cm),
·      100g słoniny,
·      trochę szklanki mąki,
·      2 papryki,
·      2 duże pomidory (obrane ze skórki),
·      1 cebula,
·      rosół wołowy (około jednej szklanki),
·      sól, pieprz,
·      3 łyżki mielonej papryki,
·      kminek cały (1 ½ łyżki)

Przygotowanie:

Słoninę kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Skwarki i tłuszcz dzielimy na pół. Na dwóch patelniach będziemy smażyć składniki porkolt’u. Pokrojoną wołowinę mieszamy z mąką, podsmażamy na patelni (na słoninie i ze skwarkami). Na drugiej patelni (też na słoninie) dusimy: obrane i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę (tez pokrojoną w kostkę), cebulę pokrojoną w talarki, posiekany czosnek. Czekamy aż warzywa zmiękną, doprawiamy je pieprzem, solą i papryką. Gdy już są miękkie wszystkie składniki porkoltu łączymy w dużym garnku, doprawiamy papryka, solą, pieprzem i kminkiem. Mieszamy starannie. Przez minimum 3 godziny gotujemy na małym ogniu mieszając by nic nie przywarło do dna.  Idealnie do tego pasują ogórki konserwowe. Polecam taką kombinację!
Smacznego biegowego!

Porklot z kaszą fot. D.Szymborska

A do 31 stycznia będę przypominać o głosowaniu na Bloga Roku. To proste a ja bardzo się ucieszę z każdego SMSa.

Jak to zrobić?
Na numer 7122 proszę wysłać SMS o treści (bez spacji) G00406

Dzięki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

On Egin znaczy smacznego Topa na zdrowie! A TRI to triathlon! Czyli o tym wszystkim jest ten blog!
Dziekuję bardzo za komentarz.

zapraszam również na facebook:) https://www.facebook.com/oneginetatopa