Pörkölt czyli gulasz z kaszą i ogórkami
Porklot z kaszą i ogórkami fot. D.Szymborska |
Już
raz go gotowałam. Wyszedł wtedy naprawdę pysznie. A teraz? Jeszcze lepiej. Z
przepisami to jest tak, że im więcej razy przygotowujemy to samo danie tym
więcej o nim wiemy. Dlatego lekko zmodyfikowałam przepis z Przewodnika
kulinarnego Pascala – Węgry. Bardzo ważne jest o by kaszę ugotować wcześniej a
potem podsmażyć – zyskuje bardzo dużo!
Smacznego biegowego!
Jeszcze tylko uwaga – przy tym daniu spędziłam w kuchni 2 godziny na przygotowaniach, a potem jeszcze kolejne 3 godziny porkolt bulgotał w garnku.
Smacznego biegowego!
Jeszcze tylko uwaga – przy tym daniu spędziłam w kuchni 2 godziny na przygotowaniach, a potem jeszcze kolejne 3 godziny porkolt bulgotał w garnku.
Składniki:
·
Kasza gryczana (jak ktoś woli może być taka w woreczkach do
gotowania, choć wydaje mi się, że ta co „dochodzi” w garnku smakuje lepiej),
·
800g wołowiny (pokrojone w sześcianiki o boku około 1.5cm),
·
100g słoniny,
·
trochę szklanki mąki,
·
2 papryki,
·
2 duże pomidory (obrane ze skórki),
·
1 cebula,
·
rosół wołowy (około jednej szklanki),
·
sól, pieprz,
·
3 łyżki mielonej papryki,
·
kminek cały (1 ½ łyżki)
Przygotowanie:
Słoninę
kroimy w kostkę, wytapiamy na patelni. Skwarki i tłuszcz dzielimy na pół. Na
dwóch patelniach będziemy smażyć składniki porkolt’u. Pokrojoną wołowinę
mieszamy z mąką, podsmażamy na patelni (na słoninie i ze skwarkami). Na drugiej
patelni (też na słoninie) dusimy: obrane i pokrojone w kostkę pomidory, paprykę
(tez pokrojoną w kostkę), cebulę pokrojoną w talarki, posiekany czosnek.
Czekamy aż warzywa zmiękną, doprawiamy je pieprzem, solą i papryką. Gdy już są
miękkie wszystkie składniki porkoltu łączymy w dużym garnku, doprawiamy
papryka, solą, pieprzem i kminkiem. Mieszamy starannie. Przez minimum 3 godziny
gotujemy na małym ogniu mieszając by nic nie przywarło do dna. Idealnie do tego pasują ogórki konserwowe.
Polecam taką kombinację!
Smacznego
biegowego!
Porklot z kaszą fot. D.Szymborska |
A do 31 stycznia będę przypominać o głosowaniu na Bloga Roku. To proste a ja bardzo się ucieszę z każdego SMSa.
Jak to zrobić?
Na numer 7122 proszę wysłać SMS o treści (bez spacji) G00406
Dzięki!
Komentarze
Prześlij komentarz