Fish&chips – wersja domowa
Fish&Chips fot. D.Szymborska |
Czasem najprostsze bywa najlepsze. Dlatego smażona ryba z ziemniakami
to bardzo miła odmiana od makaronowych obiadów i kolacji, Prosta w
przygotowaniu. Bardzo ważne by mieć w kuchni papierowe ręczniki – pozwoli to
nam zjeść dużo mniej oleju! U nas był dorsz – REWELACJA. W weekend nie udało
się kupić świeżego, pozostał mrożony. I tutaj miłe, ba nawet bardzo miłe
zaskoczenie – ryba wyszła wyśmienicie. Na opakowaniu doczytałam, że dorsz z
polskich połowów na Bałtyku. Płaty ryby grube, mięsiste i nierozpadające się.
Cały „myk” polega na tym, by ryby nie rozmrażać nawet jak smaży się w panierce!
Ziemniaki w wersji mega kalorycznej bo smażone na oleju i maśle. Efekt, ciężko
strawny, pyszny obiad – klasyczne Fish&chips tylko podane na talerzu a nie
w gazecie!
Składniki (10 kawałków ryby):
·
Mąka (duży, płaski talerz),
·
Bułka tarta (duży płaski talerz),
·
2 rozbełtane jajka z dużą ilością
mleka (najlepiej w głębokim talerzu albo rynience – zmieści się cały kawałek
ryby),
·
mrożony dorsz,
·
ziemniaki obrane ze skórki,
·
olej i masło do smażenia,
·
pieprz i sól.
Przygotowanie:
Rybę opanierować, Rozgrzać olej i smażyć rybę aż panierka będzie
zrumieniona. Oznacza to, że ryba powinna być dobrze wysmażona ale nie zbyt
sucha w środku. Ziemniaki pokroić w kostkę i smażyć na maśle z olejem. Po
trzydziestu, może czterdziestu minutach mamy pyszne FISH&CHIPS.
Komentarze
Prześlij komentarz