TRYB JASNY/CIEMNY

Fish&chips – wersja domowa


Fish&Chips fot. D.Szymborska

Czasem najprostsze bywa najlepsze. Dlatego smażona ryba z ziemniakami to bardzo miła odmiana od makaronowych obiadów i kolacji, Prosta w przygotowaniu. Bardzo ważne by mieć w kuchni papierowe ręczniki – pozwoli to nam zjeść dużo mniej oleju! U nas był dorsz – REWELACJA. W weekend nie udało się kupić świeżego, pozostał mrożony. I tutaj miłe, ba nawet bardzo miłe zaskoczenie – ryba wyszła wyśmienicie. Na opakowaniu doczytałam, że dorsz z polskich połowów na Bałtyku. Płaty ryby grube, mięsiste i nierozpadające się. Cały „myk” polega na tym, by ryby nie rozmrażać nawet jak smaży się w panierce! Ziemniaki w wersji mega kalorycznej bo smażone na oleju i maśle. Efekt, ciężko strawny, pyszny obiad – klasyczne Fish&chips tylko podane na talerzu a nie w gazecie!

Składniki (10 kawałków ryby):
·      Mąka (duży, płaski talerz),
·      Bułka tarta (duży płaski talerz),
·      2 rozbełtane jajka z dużą ilością mleka (najlepiej w głębokim talerzu albo rynience – zmieści się cały kawałek ryby),
·      mrożony dorsz,
·      ziemniaki obrane ze skórki,
·      olej i masło do smażenia,
·      pieprz i sól.

Przygotowanie:
Rybę opanierować, Rozgrzać olej i smażyć rybę aż panierka będzie zrumieniona. Oznacza to, że ryba powinna być dobrze wysmażona ale nie zbyt sucha w środku. Ziemniaki pokroić w kostkę i smażyć na maśle z olejem. Po trzydziestu, może czterdziestu minutach mamy pyszne FISH&CHIPS.

Komentarze

Wybrane dla Ciebie

Copyright © On Egin Eta Topa